Hilversum,
25
oktober
2022
|
09:53
Europe/Amsterdam

Eerste afleveringen Zestig met Elles de Bruin nu te beluisteren

Nieuwe MAX-podcast over de levensfase na de overgang

Toen onze moeders zestig werden was hun leven grotendeels voorbij. Voor de huidige generatie vrouwen van zestig breekt er juist een drukke fase aan. Er wordt van hen verwacht dat ze doorwerken, fit blijven, er goed uit blijven zien en seksueel actief zijn. Maar ondertussen merken deze vrouwen wel dat ze ouder zijn en dat het verval inzet. Hoe ga je hiermee om? Programmamaker Elles de Bruin maakt er de podcast Zestig over. De eerste twee afleveringen van de achtdelige MAX/NPO Radio 5-podcast zijn nu te beluisteren in alle podcastapps en via de app en site van NPO Radio 5. Er verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering.

Aflevering 1 - Het lege nest
De eerste aflevering van Zestig staat grotendeels in het teken van het lege nest. De kinderen zijn vertrokken en het huis verandert van een plek vol drukte en gezelligheid in een stille omgeving. Het is hét moment om je leven een nieuwe invulling te geven; een nieuwe hobby, andere baan en meer tijd voor je partner. Elles de Bruin spreek in deze eerste aflevering met Angela Groothuizen, Renate van der Zee en Mariska van der Klis. Wat betekent zestig worden voor ze en hoe dealen zij met het lege nest? Angela vertelt: “Vanaf het moment dat ik zwanger werd, kreeg ik er iets bij waarover ik geen controle heb. Die enorme band met je kinderen, waar je voor wilt zorgen. En nu ze weggaan weet ik: ik moet loslaten”.

Aflevering 2 - Het schoonheidsideaal 
Elles onderzoekt het schoonheidsideaal als je eenmaal zestig bent. Vrouwen willen er steeds langer goed uit blijven zien. Dat beaamt ook cosmetisch arts Hayri Hortugl; hij ziet steeds meer vrouwen tussen de 55 en 65 jaar langskomen. “Die groep groeit, net als eigenlijk de totale populatie van mensen die iets aan hun uiterlijk willen doen", aldus Hortugl. Verder spreekt Elles met Liesbeth Woert, zij is emeritus hoogleraar psychologie, en Renate van der Zee. Laatstgenoemde zou zelf nooit botox of fillers nemen: “Ik vind het feministisch om te zeggen dat ik recht heb op rimpels. Ik heb al mijn rimpels verdiend”.

Over Zestig
Zestig is het vervolg op de succesvolle MAX-podcast Opvliegers over de menopauze, die Elles de Bruin twee jaar geleden maakte. Nu Elles zelf volgend jaar zestig wordt, wil ze de vrouwen die luisterden naar Opvliegers informeren over de levensfase na de overgang. Wat komt er in deze periode van je leven allemaal op je pad? Hoe kun je je op bepaalde zaken voorbereiden? En wie ben je als je eenmaal zestig bent? Wanneer zoveel dingen die je identiteit hebben bepaald: je uiterlijk, je carrière, je gezondheid, de relatie met je kinderen en je sociale netwerk, enorm veranderen.

Zestig
Vanaf nu te beluisteren
Presentatie: Elles de Bruin
Wekelijks te beluisteren in alle podcastapps via deze link, de NPO Radio 5 app of via MAXvandaag.nl/podcast

Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_