Hilversum,
24
augustus
2021
|
09:32
Europe/Amsterdam

Eerste aflevering nieuwe MAX-podcast We hebben ruzie: Overhoop door corona

In het voorjaar van 2020 maakt Nederland kennis met een fiks aantal coronamaatregelen. Maar niet iedereen houdt zich aan deze regels. Terwijl de één mondkapjes en handgels hamstert, heeft de ander lak aan de 1,5 meter en knuffelt rustig door. Dat leidt in menig gezin tot een conflict. Ook bij de 68-jarige Annie, die door corona haar dochter 1,5 jaar niet ziet. “Ze zei dat haar leven er zonder mij beter zou uitzien.” Het verhaal van Annie is vanaf nu te beluisteren in de eerste aflevering van de nieuwe MAX/NPO 5-podcast We hebben ruzie op NPORadio5.nl de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

De dochter van Annie is angstig aangelegd. Vanaf het begin van de pandemie gaat ze met de familie in discussie over de ernst van corona. Vooral via WhatsApp en de e-mail. Annie: “Ze zei dat mensen met bloedgroep A geen kans hebben op corona. Ik geloofde dat niet want het virus maakt geen onderscheid in bloedgroepen.” Het contact verloopt stroef. Tijdens de lockdown zien ze elkaar één keer, maar dat loopt niet goed af.

Familietherapeut en docent familiedynamiek Else-Marie van den Eerenbeemt heeft het afgelopen jaar veel families bijgestaan waarin corona een bron van conflict was. ”Corona is een splijtzwam. Sluimerende familieconflicten komen door corona soms keihard naar boven”.  Volgens ontwikkelingspsycholoog en mediator Steven Pont heeft het ook te maken met het gezinssysteem waarin je zit. “Een kluwengezin is een gezin waar iedereen heel dicht op elkaar zit. Terwijl in een los zand gezin eigenaardigheden veel makkelijker geabsorbeerd worden.”

In de MAX/NPO 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. Hoe moet je het goedmaken? Of is het toch beter om elkaar nooit meer te zien?

Familieruzies zijn een taboe en het aantal conflicten is groot. Uit onderzoek onder het MAX Opinie Panel blijkt dat 61 procent van de respondenten ruzie heeft (gehad) met een familielid. En dat 67 procent daarvan het specifieke familielid niet meer spreekt. Elles de Bruin en Jantine Stoel nemen met een aantal van hen contact op: hoe heeft het zo mis kunnen gaan? In We hebben ruzie worden waargebeurde verhalen van familieruzies afgewisseld met uitleg van deskundigen, zoals familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt, psycholoog Steven Pont en familieopsteller Els van Steijn.

Podcast: We hebben ruzie
Makers: Elles de Bruin en Jantine Stoel
Vanaf 23 augustus
Op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten