Hilversum,
29
september
2017
|
15:51
Europe/Amsterdam

Een nieuw seizoen MAX Maakt Mogelijk

Vanaf zaterdag 21 oktober 2017

Zaterdag 21 oktober om 18.30 uur op NPO 2 gaat MAX Maakt Mogelijk, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult, weer van start. In de eerste twee afleveringen gaat Jan Slagter naar Moldavië om ouderen te bezoeken die geen schoon drinkwater tot hun beschikking hebben, bezoekt hij de slachtoffers van een explosie in een appartementencomplex in Veendam, wordt Lotty geëerd én is er aandacht voor Joodse ouderen uit Oekraïne.

Aflevering 1 – Zaterdag 21 oktober om 18.30 uur op NPO 2
Woensdagochtend 19 april jl. werden de bewoners van een appartementencomplex in Veendam ruw gewekt. Een explosie op de bovenste etage zorgde voor een enorme ravage met één dodelijk slachtoffer en drie lichtgewonden als gevolg. Acht appartementen in het complex werden gesloopt, waardoor bewoners noodgedwongen moesten verhuizen. Ze moeten nog altijd erg wennen aan hun nieuwe flat; ze kennen de andere bewoners niet of hebben slechts beperkt contact. Jan Slagter bezoekt Minie, Dina en Johanna, die alle drie op hun eigen manier met de gebeurtenissen omgaan. Als verrassing neemt Jan de dames en 30 medebewoners mee naar Oisterwijk, alwaar de groep een exclusieve bakcursus krijgt van niemand minder dan Robèrt van Beckhoven.

In de eerste aflevering reist Jan Slagter ook af naar Moldavië. Het is bekend dat in Afrika stromend water op veel plekken nog ontbreekt, maar ook in Europa zijn er duizenden mensen die elke dag water uit een waterput of rivier moeten halen. Om deze reden bezoekt Jan Slagter het dorp Stefanesti in Moldavië, waar 267 huisjes niet zijn aangesloten op de waterleiding. Ouderen zijn hierdoor genoodzaakt over ieder druppeltje water na te denken. Het kan namelijk dagenlang duren voordat iemand kan ondersteunen bij het halen van water. Laten bezorgen met een pensioen van 30 euro is veelal onbetaalbaar. MAX Maakt Mogelijk wil ervoor zorgen dat de huizen van ouderen zoveel mogelijk worden aangesloten op het waternet.

Aflevering 2 – Zaterdag 28 oktober om 18.30 uur op NPO 2
Als Lotty in 1945 na kamp Vught, vernietigingskamp Auschwitz én een dodenmars langs 13 kampen te hebben overleefd terugkeert in Amsterdam, is er voor haar geen slaapplaats meer. Ze heeft niemand meer en haar huis is ingenomen. De eerste nacht brengt Lotty daardoor noodgedwongen door op een bankje op de Apollolaan. Om haar te eren heeft MAX Maakt Mogelijk een bankje geplaatst op die bewuste plek, in het bijzijn van Lotty’s familie en vrienden.

In dezelfde uitzending van MAX Maakt Mogelijk is er aandacht voor een relatief onbekende groep in Oekraïne. Bang voor antisemitisme durven Joodse ouderen die de Holocaust hebben meegemaakt nog altijd niet voor hun geloof uit te komen. Jan Slagter bezoekt een aantal van deze mensen. Dat is echter niet de enige zorg van de ouderen. Ze moeten rondkomen van een schamel pensioentje, waarvan ze niet genoeg hout, eten en medicijnen kunnen kopen. MAX Maakt Mogelijk wil de ouderen hierbij ondersteunen.

MAX Maakt Mogelijk
Vanaf zaterdag 21 oktober 2017
Om 18.30 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXmaaktmogelijk