Hilversum,
12
december
2022
|
15:23
Europe/Amsterdam

Een kijkje achter de schermen in MAX op Paleis Het Loo

Na een vier jaar durende verbouwing, die het paleis al die tijd gesloten hield, bezoekt Jan Slagter samen met conservator Johan de Haan het vernieuwde Paleis Het Loo en de prachtige tuinen. Die tuinen waren hét symbool voor vorstelijke rijkdom, geïnspireerd op de tuinen van Versailles. Ook vandaag de dag zijn die invloeden nog duidelijk zichtbaar, wat Paleis Het Loo misschien wel het mini-Versailles van ons land maakt. MAX op Paleis Het Loo is te zien op vrijdag 6 januari om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.

Paleis Het Loo is al bijna veertig jaar een museum, een museum dat ooit iemands huis was. In 1977 vertrokken de laatste bewoners; prinses Margriet en haar gezin. Om de collectie en het paleis in een goede staat te houden, was een grote verbouwing nodig. Asbest moest worden verwijderd en de klimaatinstallaties werden vernieuwd. 

Conservator Johan de Haan laat Jan Slagter ook Kasteel Het Oude Loo zien, waar momenteel Oekraïense vluchtelingen onderdak hebben gevonden. Ook verwonderen ze zich over de zitkamer uit 1952 van Prins Bernhard, die in oude staat is teruggebracht en waar zelfs de luciferdoosjes nog in de asbakken liggen. Ze beklimmen de treden van de staatsietrap - die voorheen verboden toegang was voor het publiek, maar waar tegenwoordig bezoekers op mogen lopen - en staan oog in oog met een gigantische muurschildering van 450 vierkante meter.

Onder het voorplein is een ondergrondse ruimte gemaakt die in de toekomst plaats biedt voor tentoonstellingen. Jan mag alvast de bouwplaats op om een kijkje te nemen. De ondergrondse uitbreiding is klaar in 2023 en gaat dan voor het eerst open voor publiek.

MAX op Paleis Het Loo
Vrijdag 6 januari
Om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAXInstagram.com/OmroepMAX_