Hilversum,
24
januari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Duizenden ouderen Moldavië bedreigt door extreem winterweer (24/1/2014)

Hilversum, 24 januari 2014 – Op vrijdag 14 februari om 17.35 uur op NED 2 ziet u in een extra ingelaste MAX Maakt Mogelijk - Winterspecial een oproep voor  noodhulp voor ouderen in Moldavië. In het armste land van Europa is de temperatuur gedaald tot ver onder het vriespunt en de sneeuw en vrieskou kunnen nog wel tot eind april aanhouden. Voor duizenden ouderen die onder erbarmelijke omstandigheden wonen is deze kou verschrikkelijk. MAX Maakt Mogelijk is ter plaatse om te inventariseren welke noodhulp er nodig is.

Iedere winter blijkt weer dat ouderen in landen als Moldavië zwaar lijden onder de strenge winters. Ze verliezen ledematen door bevriezing of erger nog; ze vriezen dood. Veel ouderen wonen in krotten die niet tegen de lage temperaturen bestand zijn. Kapotte daken waar de sneeuw doorheen valt, ramen waar de wind doorheen giert en kachels die niet kunnen branden, omdat er geen geld is voor kolen. 

Honderden ouderen stevenen deze winter af op een levensbedreigende situatie. Dat is ook het geval van Mihail. Samen met Doina, een hulpverlener die de noodklok luidde, zoekt Jan Slagter hem op in zijn huis. Mihail leeft alleen en heeft geen familieleden. Voor de ramen hangt plastic om hem tegen de kou te beschermen. Hij heeft een klein pensioentje, maar dat is niet eens genoeg voor de basisbenodigdheden. Of Feodosia, ze woont alleen met haar gehandicapte dochter. Ze zijn op zoek naar een ander huis dat hen beter beschermd tegen de kou, maar met haar kleine pensioentje kan dat erg moeilijk worden… 

Voorgaande jaren heeft MAX Maakt Mogelijk tijdens extreme winters dankzij donaties van kijkers hulp kunnen bieden in de vorm van dekens, kolen, voedsel en de renovatie van huisjes worden duizenden ouderen gered van bevriezing. Ook dit jaar zijn donaties weer hard nodig.

In het voorjaar kunt u in de MAX Maakt Mogelijk voorjaarsspecial zien hoe uw donaties zijn besteed en hoe het nu met de ouderen gaat.

MAX Maakt Mogelijk - Winterspecial
Vrijdag 14 februari om 17.35 uur op NED 2
www.maxmaaktmogelijk.nl