Hilversum,
22
oktober
2020
|
11:56
Europe/Amsterdam

Droomhuis Gezocht programmainformatie aflevering 1, 2 en 3

Vanaf vrijdag 30 oktober

Vanaf vrijdag 30 oktober rond 20.30 uur zendt MAX op NPO 1 een nieuwe serie van Droomhuis Gezocht uit. In dit programma helpt presentator Sybrand Niessen Nederlanders bij de zoektocht naar hun droomhuis in het buitenland.

Op basis van het budget van de deelnemers gaat Sybrand op zoek naar geschikte huizen. Daarnaast geeft hij praktische tips waar ze op moeten letten bij de aankoop van een huis. De dromers krijgen informatie en handreikingen hoe zij op een verantwoorde manier tot een goede keuze kunnen komen.

Aflevering 1: Florida - vrijdag 13 oktober om 20.30 uur op NPO 1
In december 1988 kwamen Marcel en Ilona voor het eerst in Florida, tijdens hun huwelijksreis. Dit was een schot in de roos en sindsdien komen ze regelmatig in deze staat. Ook tijdens hun 12,5-jarig huwelijk, 25-jarig huwelijk en in 2018 tijdens hun 30-jarig huwelijk zijn ze teruggegaan.

In de Verenigde Staten zijn ze in totaal meer dan twintig keer geweest. Voornamelijk in Florida, maar ook in de omgeving van West-Amerika en ook heeft het echtpaar rondgetrokken met de camper van Chicago naar San Francisco. Van alle reizen blijft Orlando (Florida) hun favoriet en daarom willen ze er nu een huis kopen.

Miami is niet de hoofdstad van Florida, maar wel de bekendste stad. Onder andere vanwege de lange weg langs South Beach, waar meer Ferrari ’s rijden dan in heel Italië en de horeca die soms wel 24 uur per dag open is. Maar Miami heeft natuurlijk meer te bieden dan alleen deze toeristische trekpleisters. De Nederlandse Joyce woont nu drie jaar in deze stad en geeft Carrie een inkijk in haar Miami en neemt haar onder andere mee naar het kleurrijke Wynwood. En Yeney Ramos leidt Carrie rond in de wijk Little Havana.

Daarnaast bezoekt Carrie het Nationaal Park de Everglades. Een gigantisch moeras dat duizenden jaren oud is en sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst staat. Hier leven honderden soorten planten en dieren naast elkaar. De beste manier om door de natte delen van de Everglades te gaan is met een airboat.

Aflevering 2: Zweden - vrijdag 6 november om 20.30 uur op NPO 1
Stilzitten is aan ondernemers Olaf (43) en Marinca (43) niet besteed. Zij runnen namelijk niet alleen een gezin met drie kinderen, maar ook nog vier restaurants en een cateringbedrijf. Hoewel ze met elkaar verweven zijn alsof ze elkaar al hun hele leven kennen, zijn zij pas 5 jaar samen. In hun vrije tijd gaat Olaf graag op pad met de jachthond en trekt Marinca eropuit met haar paard.

De drukte die het stel ervaart in Nederland, hopen zij los te laten in Zweden. En daar hebben zij een specifieke regio voor in gedachte: Dalarna. Dit ligt in het midden van Zweden en wordt ook wel de mooiste provincie van het land genoemd. Een paar jaar geleden kwamen Marinca en Olaf hier bij toeval terecht tijdens een rondreis. Al gauw daarna ontstond het plan voor emigratie.

De regio Dalarna is bijna net zo groot als België, alleen dan veel minder dichtbevolkt. Met veel ongerepte bosrijke natuur, akkers en meren. Je krijgt het niet snel 'Zweedser' dan hier. Het gebied is vooral in trek bij mensen die, net als Olaf en Marinca, de drukte willen ontvluchten. Voor mensen die wél op zoek zijn naar wat levendigheid en vertier, heeft Carrie ten Napel nog wat tips.

Zij laat in deze aflevering namelijk zien hoe schitterend het is om met het lievelingsdier van Marinca, een paard, door de natuur van Zweden te trekken. Ook hoort zij waarom dit dier in bijna iedere Zweedse vensterbank staat. Verder duikt Carrie in de tradities van de kerkboten. Om te horen waarom dit vervoersmiddel zowel vroeger als nu onmisbaar is in dit gebied.

Aflevering 3: Oostenrijk - vrijdag 13 november om 20.30 uur op NPO 1
Om het droomhuis van Ina en haar kinderen te vinden reist Sybrand af naar de regio Salzburg in Oostenrijk.

Ina is nog maar jong als zij al de wens heeft om naar het buitenland te emigreren. Deze wens is ontstaan toen zij als twintiger tijdelijk ging werken in Zwitserland. Met haar partner Richard, met wie zij drie kinderen kreeg (Lisa, Marjon en René), was er ook de wil om ooit te vertrekken. Alleen toen Richard overleed bij een motorongeluk, kwam alles op losse schroeven te staan en kwam de droom op een laag pitje.

Nu alle kinderen volwassen zijn en zelfs voor een stage in Oostenrijk werken, is het tijd om de droom voor emigratie toch nog te gaan verwezenlijken. De manier van leven in landen als Zwitserland en Oostenrijk spreekt haar erg aan: ‘lekker langzaam leven’, in combinatie met de bergen en het uitzicht. "Dit is de plek waar ik mijn oude dag wil beleven, met mijn familie om mij heen."

De populaire regio Salzburg maakt pas sinds 1816 onderdeel uit van Oostenrijk en dankt zijn naam (en rijkdom) aan zout. Carrie ten Napel ervaart hoe veelzijdig dit gebied is, want of je nu liefhebber bent van klassieke muziek, hoge bergtoppen of liever sportief bezig bent: deze omgeving is er zowel in de zomer als in de winter uitstekend voor.

Ook bezoekt Carrie in deze aflevering één van de oudste marionetten theaters ter wereld. Dit theater is gevestigd in het historische centrum van de stad Salzburg, wat ook UNESCO werelderfgoed is. Daarnaast ziet zij waar het wereldberoemde verhaal van de Sound of Music zich écht heeft afgespeeld en bezoekt zij een oude Oostenrijkse bekende…
 

MAX: Droomhuis Gezocht
Presentatie: Sybrand Niessen & Carrie ten Napel
4 afleveringenVanaf 30 oktober
Elke vrijdag om 20.30 uur
Bij MAX op NPO 1

www.maxvandaag.nl | #Droomhuisgezocht | www.facebook.com/DroomhuisGezocht