Hilversum,
20
januari
2017
|
12:50
Europe/Amsterdam

Droomhuis Gezocht: aflevering 1 t/m 8

Vanaf 20 februari

Droomhuis Gezocht is terug! Voor het achtste seizoen op rij gaat Sybrand Niessen mensen helpen bij hun zoektocht naar een huis in het buitenland. Dit seizoen leidt ons naar Zweden, Ibiza, Isle of Man, Portugal, Duitsland, Spanje én Italië. De laatste aflevering van deze reeks is een bijzondere. Hoe gaat het namelijk met de dromers uit vorige seizoenen? Droomhuis Gezocht is vanaf 20 februari elke maandag om 21.15 uur te zien bij MAX op NPO 1.

In Droomhuis Gezocht gaat Sybrand Niessen op basis van het budget van de kandidaten op zoek naar geschikte huizen in het land van bestemming. Hij laat verschillende opties zien en bezoekt de streek met de huizenzoekers om de potentiële woonomgeving te verkennen. Daarnaast geeft Droomhuis Gezocht praktische en deskundige informatie over de regels van het land. Ook de lokale historische en culturele weetjes en plekken worden niet overgeslagen.

Aflevering 1 – Zweden – maandag 20 februari om 21.15 uur op NPO 1
Sybrand Niessen zoekt in de eerste aflevering van dit seizoen een droomhuis voor Elise en Sjoerd in Zweden. Zij wonen in Harlingen op een historisch zeilschip, maar willen dolgraag emigreren naar het zuiden van Zweden met hun kinderen. De omgeving op het platteland spreekt hen aan. Er is meer ruimte, de mensen leven op het platteland minder dicht op elkaar. Ze vinden en voelen ook dat het leven in Zweden er iets rustiger aan toe gaat dan in Nederland. Hun droom is op een dag zoveel mogelijk zelfvoorzienend te kunnen leven. Ze zijn op zoek naar een authentiek huis van hout op het platteland, een soort ‘Pippi Langkous-huis’, met een tuin en zonder directe buren.

Het zuiden van Zweden staat bekend om zijn glooiende heuvels, bezaaid met glinsterende meren en groene bossen. Sybrand bezoekt onder andere de historische plek Kalmar slott en er wordt een bezoek gebracht aan de stad van politie inspecteur Kurt Wallander, de hoofdpersoon uit de boeken die schrijver Henning Mankell wereldberoemd maakte.

Aflevering 2 – Ibiza – maandag 27 februari om 21.15 uur op NPO 1
Sybrand Niessen gaat samen met Wilfried, Nicole en haar moeder Hèlene op zoek naar een droomhuis op het Spaanse eiland Ibiza. Nicole en Wilfried trouwden hier in 2015 en droomden toen al van een leven samen op dit eiland. Nicole heeft al een tijd op Ibiza gewoond en wil heel graag terug. Inmiddels is zij getrouwd met de man van haar dromen en is ook hij ook verknocht geraakt aan het eiland. Ze zoeken een huis met een authentieke uitstraling, het liefst vrijstaand, niet in de stad, met uitzicht op zee, veel groen en rustig gelegen.

Ibiza staat bekend om de prachtige baaien en azuurblauwe zee. Het eiland heeft daarnaast meerdere gezichten. Op een steenworp afstand van de grootste dansfeesten van Europa kun je mediteren op een verlaten strand of ontspannen op een ecologische boerderij. In de jaren 70 vierde de hippiebeweging hoogtij op Ibiza. Je kunt het eiland eigenlijk niet verlaten zonder een hippiemarkt te hebben bezocht. Sybrand bezoekt daarom hippiemarkt Las Dalias. Tot slot brengt Sybrand een bezoek aan Dalt Vila (de hoge stad), het oudste stadsgedeelte van de hoofdstad van Ibiza. De stad wordt omringd door stadsmuren die bescherming moesten bieden tegen aanvallen van buitenaf. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Aflevering 3 – Isle of Man – maandag 6 maart om 21.15 uur op NPO 1
Marja en Henk wonen nu nog in de provincie Zuid-Holland, maar gaan samen met Sybrand Niessen op zoek naar hun droomhuis op Isle of Man. Ze zijn daar al meerdere keren op vakantie geweest, hebben het hele eiland verkend en vinden het prachtig. Ze werken hard en zijn op zoek naar rust. Beiden zijn erg gecharmeerd van de mensen, het landschap en de Engelse humor en vooral Henk is gecharmeerd van de stoomtreinen! Het droomhuis van Marja en Henk moet vrijstaand zijn en de mogelijkheid hebben om een treinbaantje in de tuin aan te leggen.

Middenin de Ierse Zee, ten noordwesten van Engeland, ligt het eiland Man. Een heuvelachtig eiland van slechts 50 kilometer lang en 21 kilometer breed. Er wonen inmiddels ruim 85.000 mensen. Het eiland heeft zijn onafhankelijkheid behouden en beschikt naast de Britse Pond ook over een eigen muntstelsel, postzegels en regering.

Isle of Man heeft een reputatie op het gebied van TT-races die elk jaar in juni plaatsvinden. De TT van het eiland bestaat al meer dan 100 jaar en is wereldwijd bekend. Sybrand brengt onder andere een bezoek aan het Gaiety Theatre in de hoofdstad Douglas, het kleine eilandje Calf of Man, St. Patrick’s Eiland en Laxey aan de oostkust van het eiland.

Aflevering 4 – Portugal – maandag 13 maart om 21.15 uur op NPO 1
Samen met Richard en Frieda gaat Sybrand Niessen op zoek naar een droomhuis in het prachtige zuiden van Portugal: de Algarve. Frieda en Richard wonen samen, en hebben allebei twee kinderen uit een eerdere relatie. Ze voelen zich helemaal thuis in Portugal, ze houden van het Portugese klimaat en de gemoedelijkheid van de mensen. Hun droom is een typisch Portugees (wit) huis met een overdekt terras waar ze buiten kunnen zitten, ook als het regent.

De Algarve is het kustgebied van Zuid-Portugal dat geroemd wordt om de adembenemende kliffen, witte stranden en kraakheldere zee. Sybrand brengt een bezoek aan natuurpark Ria Formosa, een 60 kilometer lange gordel van eilanden vol flora en fauna. Deze plek is van groot belang voor de trekvogels, want het is de schakel tussen Europa en de Sahara van Afrika. Daarnaast bezoekt Sybrand de Antoniuskerk in Lagos en het 19e-eeuwse Paleis Estoi waar de tuinen zijn geïnspireerd op de tuinen van Versailles. Tot slot gaat hij langs bij één van de weinige nog bestaande steenbakkerijen van de Algarve waar ze terracotta tegels maken op de Portugese manier.

Aflevering 5 – Duitsland– maandag 20 maart om 21.15 uur op NPO 1
In deze uitzending zoekt Sybrand Niessen samen met Elles, Gerrit en de ouders van Elles, Ria en Ab, een huis in het Sauerland, Duitsland. Daar willen zij graag ’s winters én zomers hun vakanties met elkaar doorbrengen. De band tussen Elles, Gerrit, Ria en Ab is heel hecht. Ria en Ab zijn beide gepensioneerd en passen veel op de kleinkinderen. Allemaal zijn ze gek op skiën en wandelen en houden ze van de gezellige Duitse sfeer. Elles en Gerrit zijn zelfs op huwelijksreis geweest naar het Sauerland. Ze vinden het een ideaal gebied om hun vakanties te vieren, maar ook om er weekenden door te brengen met het gezin, familie en vrienden. Het liefst willen ze een vrijstaand huis, met een ruime tuin voor de kinderen en honden.

Op slechts drie uur rijden van Utrecht ligt het Sauerland, een berggebied in Midden-Duitsland. De hoogte in het gebied varieert van 210 meter tot 840 meter. De bergen zijn niet alleen in de winter een publiekstrekker. Hier beginnen ook in het voorjaar en zomers veel actieve vakantiegangers hun wandelingen. Kenmerkend voor deze streek zijn de vele dorpen met hun boerderijen en burgerwoningen gebouwd in vakwerkstijl. Sybrand brengt onder andere een bezoek aan stuwmeren, grotten, imposante burchten en steden als Brilon.

Aflevering 6 – Spanje – maandag 27 maart om 21.15 uur op NPO 1
Sybrand Niessen gaat samen met John en Jan op zoek naar een huis in Spanje. In 2013 gaven John en Jan elkaar het jawoord. Nu zijn ze toe aan een nieuwe stap: emigreren naar hun droombestemming. Tijdens een van hun vakanties zijn John en Jan verliefd geworden op de Jalon vallei. Toen ze daar waren, werden ze allebei stil en rustig. Dat willen ze graag permanent. Ze zijn op zoek naar een authentiek huis met een ruime tuin.

De Jalon vallei is, met een lengte van ruim dertig kilometer, omringd door heuvels en bergen tot 1400 meter hoog. Deze regio werd door de World Health Organisation (WHO) uitgeroepen tot het gebied met het fijnste en gezondste klimaat ter wereld. Aan de kust van Spanje vind je op veel plekken kolossen van hotels. In het achterland zien we het tegenovergestelde. Authentieke dorpjes en typisch Spaanse landschappen zijn een lust voor het oog en zorgen voor de nodige wauw-momentjes bij bezoekers. Sybrand bezoekt onder andere Denia en Guadalest, een piepklein dorpje in de bergen. Het bijna duizend jaar oude dorp ligt volledig rond het kasteel, dat als een adelaarsnest aan de rots hangt.

Aflevering 7 – Italië – maandag 3 april om 21.15 uur op NPO 1
Droomhuis Gezocht schiet te hulp bij de zoektocht van Albert en Tamara naar een droomhuis in Italië. Bijna iedere vakantie brengen zij in de Italiaanse natuur door en vooral Albert heeft een grote liefde voor de bergen, al van jongs af aan. Ze zijn inmiddels ruim zes jaar bij elkaar en zijn op zoek naar een authentiek vrijstaand huis met een grote tuin met olijfbomen en uitzicht op zee en de bergen.

De regio Abruzzo ligt in het midden van Italië, op ruim een uur rijden van Rome. Ondanks de nabijheid van deze wereldberoemde stad is Abruzzo nog redelijk onontdekt. En dat is gek, want met vier natuurparken, pittoreske oude dorpjes en een afwisselende kustlijn is er meer dan genoeg te zien.Sybrand bezoekt onder meer het dorpje Scanno, bekend vanwege de traditionele kostuums die al sinds de 18e eeuw worden gedragen en zijn goudsmeden.

Op weg van het ene huis naar het andere, zien we langs de kust de unieke Trabocchi: houten vissershutten die op de monumentenlijst staan. Tot slot brengt Sybrand een bezoek aan San Gabriele. In grote getalen trekken pelgrims naar dit bedevaartsoord aan de voet van de Grand Sasso.

Aflevering 8 – Hoe gaat het met de dromers? – maandag 10 april om 21.15 uur op NPO 1
De laatste aflevering van deze reeks Droomhuis Gezocht is een bijzondere! We bezoeken een aantal dromers die de afgelopen jaren hebben gezocht naar hun droomhuis. Elk seizoen weer krijgt de redactie van Droomhuis Gezocht namelijk de vraag of de mensen die op zoek zijn naar een droomhuis, deze daadwerkelijk kopen. Wat gebeurt er als de cameraploeg weg is? Daarom bezoekt Sybrand Niessen een aantal mensen die een droomhuis zochten met onze hulp. Hebben ze hun droomhuis gevonden?

Sybrand bezoekt ten eerste Bem Frederikse. Vanaf haar 16e woonde ze voor een langere periode in Parijs en wilde dolgraag terug naar haar geliefde Frankrijk. Ze zocht in 2015 een droomhuis in de regio Aquitaine voor maximaal 200.000 euro en goede vriendin Celine hielp haar mee.

Ook gaat Droomhuis Gezocht langs bij Ineke Spoorenberg. Haar hele leven droomde ze van een huis in Italië. In maart 2016 ging Sybrand met haar mee naar de regio Piemonte in de hoop een droomhuis voor maximaal 150.000 euro te vinden. Sybrand liet Ineke en haar zus Annemie destijds drie droomhuizen zien, heeft zij haar droomhuis gevonden?

Tot slot reisde Sybrand in 2013 met Theo en Karin af naar Zuid-Spanje. Voor maximaal 225.000 euro hoopten zij daar een mooi Spaans pareltje te vinden. Hoe gaat het nu met hen?

MAX: Droomhuis Gezocht (acht afleveringen)
Vanaf 20 februari 2017
Elke maandag om 21.15 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen

www.facebook.com/DroomhuisGezocht | #DroomhuisGezocht | @DroomhuisMAX