Hilversum,
26
oktober
2017
|
11:20
Europe/Amsterdam

Dries van Agt in Recht van Spreken

Hij was en is één van de kleurrijkste politici van Nederland: Dries van Agt. Katholiek Brabander, taalvirtuoos, wielerfanaat én de premier die soms politieke vergaderingen oversloeg om te gaan fietsen. In het MAX-programma Recht van Spreken blikt oud-minister van justitie en oud-premier Van Agt, inmiddels 86 jaar, terug op zijn werk en leven.

Volgens Van Agt “speel je in de politiek voortdurend een rol. Dat doe je dan bekwaam of minder bekwaam, maar je bent nooit helemaal echt onvervalst.” De oud-politicus bekent wel eens “zinnen te hebben geproduceerd die 2,5 minuten duurden. Wie het dan niet meer zo goed kan volgen, ben je als tegenstander kwijt.” Van Agt noemt de verhitte discussie over ‘de Drie van Breda’ de “aller moeilijkste kwestie” uit zijn politieke loopbaan. “Dat is een zaak die je nooit zult vergeten. Die blijft haken in je ziel.”

Hans Wiegel omschrijft Dries van Agt in Recht van Spreken als “een rara avis in de politiek, een zeldzame vogel.” Wiegel roemt het wederzijdse vertrouwen tussen hem en Van Agt. Voor het tweetal was het de basis van het kabinet dat zij in 1977 in korte tijd vormden. Daaraan voorafgaand probeerden Joop den Uyl en Van Agt 208 dagenlang een regering te vormen. Tevergeefs. En dat kwam, zegt Van Agt nu, mede door de wraakgevoelens die hij koesterde tegen de PvdA. De PvdA-fractie pakte Van Agt tijdens zijn ministerschap keihard aan. “Hardhandig, onder de gordel en onacceptabel”, zegt oud PvdA-politicus Marcel van Dam nu terugblikkend. Van Agt zegt daarover: “Het is voor een politicus totaal verkeerd om te zeggen, maar het heeft bij mij het gevoel gewekt: mijn beurt komt nog wel. Ik zal straks na dit kabinet mijn huid duur verkopen bij de formatie. En dat heb ik gedaan.”

Toen den Uyl tien jaar later overleed, was Van Agt niet welkom op de begrafenis. “Ik was de duivel in eigen persoon, vooral voor de vrouw van Den Uyl”, aldus Van Agt. In PvdA-kringen wordt Van Agt tot op de dag van vandaag verguisd als een populist avant la lettre. Voormalig fractievoorzitter Ed van Tijn wilde niet meewerken aan de Recht van Spreken-aflevering met Dries van Agt, want “zo leuk was het niet met Van Agt”.

Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Jan Marijnissen, Jan Siebelink, Johan Witteveen, Bram Peper, Rita Verdonk, Aart Staartjes en Hedy d’Ancona centraal in het programma.

Recht van Spreken met Dries van Agt
Woensdag 1 november 2017 om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxvandaag.nl | #rechtvanspreken