Hilversum,
09
juli
2019
|
13:30
Europe/Amsterdam

Donderdag in Hollandse Zaken: Verward en gevaarlijk

Donderdag 11 juli om 20.25 uur op NPO 2

Donderdag 11 juli presenteert Cees Grimbergen de tweede aflevering van het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. Het programma is wekelijks live om 20.25 uur te zien op NPO 2. 

Cees Grimbergen: "Bij ons wekelijks thema's die kijkers aan het hart gaan."

Sinds 2011 is Hollandse Zaken een van de spraakmakende programma’s van MAX. Live televisie over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond liefde, opvoeding en relaties. Grote thema’s waar heel Nederland vol van is, zoals de smartphone die velen steeds steviger in de greep krijgt. Maar ook onderwerpen die veel kijkers inzicht in het leven van medeburgers bieden. Zoals het leed en de frustratie van nabestaanden in nooit opgeloste moordzaken.

Het MAX-programma kiest in deze negende serie opnieuw voor onderscheidende televisie. Hollandse Zaken is een van de weinige programma’s waar de gewone burger wekelijks en consequent aan het woord komt. De bestuurlijke elite schuift alleen bij noodzaak aan.

Aflevering 2: Verward en gevaarlijk - donderdag 11 juli om 20.25 uur op NPO 2
Wat te doen met gevaarlijke psychiatrische patiënten? Na diverse geruchtmakende moorden, zoals die op Anne Faber, minister Els Borst en argeloze hondenuitlaters in Den Haag en Limburg, ligt die vraag opnieuw op tafel. Kunnen psychiatrische instellingen door strenger te werk te gaan bijdragen aan een veiliger Nederland? Kan de psychiatrie na een misdrijf een effectieve behandeling van de dader garanderen? Nadat de psychiatrische kliniek in Den Dolder tekort schoot, werd de leiding daar zelfs onder curatele geplaatst.

De vraag is: wat doen we met psychisch gestoorde mensen die – soms onder invloed van drugs of drank – ernstige delicten kunnen plegen? Vaak smeken de families van deze mensen al jarenlang om adequate hulp. Ze vreesden namelijk dat hun familielid tot zeer ernstige delicten in staat zou zijn. Hun verzoeken bleven onbeantwoord.

Schiet de psychiatrische zorg tekort? En waar dan wel? Worden familieleden voldoende gehoord als zij hun grote zorgen over gestoorde partners, broers of kinderen onder woorden brengen? En wordt er naar hen geluisterd als ze stellen dat de ‘behandeling’ niet adequaat is? Nu blokkeren privacymaatregelen goed contact tussen kliniek en familie.

In Hollandse Zaken: nabestaanden wier dierbare werd gedood door een gestoorde dader, familieleden van ernstig verwarde, gevaarlijke mensen. Ook hulpverleners komen aan het woord over personeelsgebrek, inschatten van risico’s en vrees voor een misdrijf.

Over Hollandse Zaken
Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken: Verward en gevaarlijk
Donderdag 11 juli
Om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen
www.hollandsezaken.tv