Hilversum,
27
augustus
2019
|
11:52
Europe/Amsterdam

Donderdag in Hollandse Zaken: oud is uit

Donderdag 29 augustus om 21.10 uur op NPO 2

Donderdag 29 augustus presenteert Cees Grimbergen de laatste aflevering van deze reeks van het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. Deze week staat het programma in het teken van ouder worden. Hollandse Zaken is wekelijks live om 21.10 uur te zien op NPO 2.

In Hollandse Zaken: zestig-, zeventig- en tachtigplussers over de kunst van het ouder worden. Een grote groep ouderen ervaart 'oud is uit'. Ze hebben het gevoel dat ze er na hun werkend bestaan niet meer toe doen, niet meer meetellen.

Dus moeten de senioren zelf op zoek naar een zinvol bestaan. Laverend tussen het vitaliteitsideaal van eeuwig jong moeten zijn en het besef dat iedereen oud wil worden, maar niemand oud wil zijn.

Het 'er niet meer toe doen' is meer dan een gevoel, blijkt in de dagelijkse praktijk. Want: een abonnement op staatsloten aanschaffen boven je 80e blijkt lastig te zijn. Een reisverzekering boven je 75ste? Niet mogelijk. Borstkankeronderzoek boven je 75e? Niet meer nodig. Leeftijdsdiscriminatie blijkt een groeiend fenomeen. Terwijl het aantal 65-plussers de komende twintig jaar naar 4,7 miljoen stijgt. Senioren zijn niet meer weg te denken, maar de samenleving is er niet op ingericht.

Hollandse Zaken over 'oud is uit'. Te gast is onder andere Jan Manché (89), die vanwege zijn leeftijd in een conflict belandde met de Staatsloterij. Sara van Laar (85) vindt dat haar leeftijdsgenoten er te veel vanuit gaan dat er wel voor hen gezorgd wordt. Ook neuropsycholoog Erik Scherder schuift aan om te praten over de kunst van het ouder worden. 

Over Hollandse Zaken
Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken: oud is uit
Donderdag 29 augustus
Om 21.10 uur op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen
www.hollandsezaken.tv