Hilversum,
16
juli
2019
|
16:38
Europe/Amsterdam

Donderdag in Hollandse Zaken: klem op de woningmarkt

Donderdag 18 juli presenteert Cees Grimbergen het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. Deze week staat het programma in het teken van de huidige situatie op de huizenmarkt. Hollandse Zaken is wekelijks live om 21.10 uur te zien op NPO 2. 

Voor een groeiende groep Nederlanders wordt wonen onbetaalbaar. Huurprijzen rijzen de pan uit. 1500 euro per maand is geen uitzondering meer, met soms huurverhogingen van 50 procent. En een huis kopen is voor starters niet meer te doen. Tenzij de ouders financieel bijspringen. De prijs van een nieuwbouwhuis steeg in vier jaar tijd met 35 procent.

Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?Er is te weinig gebouwd, terwijl de bevolking sneller groeit dan gedacht. Gevolg: door de schaarste aan huizen werd vastgoed buitengewoon winstgevend. Beleggers zoeken en vinden mogelijkheden voor lucratieve constructies. En dat leidt tot almaar stijgende prijzen. De stedelijke bevolking én hun gemeentebesturen hebben het nakijken.

In Hollandse Zaken onder andere bewoners van Utrechtse huurhuizen die vertellen hoe oliesjeiks uit Qatar met hun huizen miljoenenwinsten maakten. Een Amsterdamse huiseigenaar beschrijft hoe ze weigerde in zee te gaan met snelle vastgoedjongens die haar monumentale pand voor veel geld wilden kopen. ”Amsterdam moet voor de Amsterdammers blijven”.

Over Hollandse Zaken
Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken: klem op de woningmarkt
Donderdag 18 juli
Om 21.10 uur op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen
www.hollandsezaken.tv