Hilversum,
21
februari
2018
|
11:03
Europe/Amsterdam

Donderdag in Hollandse Zaken: kiezers over hun plaatselijke politici

De stembus in stad in dorp

Aanstaande donderdag vanaf 20.25 uur op NPO 2 in de derde aflevering van Hollandse Zaken over de gemeenteraadsverkiezingen: waarom stemt maar 1 op de 2 Nederlanders bij de gemeenteraadsverkiezingen? Wantrouwen ze hun plaatselijke politici of interesseert het hen gewoon niet?

Zaanstad is een gemiddelde Nederlandse stad met 154.000 inwoners. Alleen is de plaatselijke sores er net wat groter dan elders: veel lage inkomens, veel laagopgeleiden, migranten en achterstandswijken. De inwoners kunnen voor de 39 raadszetels uit maar liefst 16 partijen kiezen. In 2014 was het opkomstpercentage - 48 procent - lager dan het landelijke gemiddelde.

Onvrede is er genoeg. De stad kampt met meer dan 500 miljoen euro schuld. Het is de erfenis van het nieuwe stadhuis, dat bestaat uit tientallen gestapelde Zaanse huisjes, een gedurfde architectonische mix van de Efteling en Las Vegas, met een vleugje Zaanse Schans. In dát Zaanstad komt nu een nieuw cultureel centrum dat tientallen miljoenen gaat kosten. Het splijt de stad die ook armoede kent.

Hoe oordelen de inwoners van Zaanstad over hun plaatselijke politici? In Hollandse Zaken Zaanse politici en betrokken burgers.

Hollandse Zaken
Donderdag 22 februari 2018
Om 20.25 uur, live bij MAX op NPO 2
www.maxvandaag.nl