Hilversum,
02
juli
2019
|
14:54
Europe/Amsterdam

Donderdag in Hollandse Zaken: Help, de Chinezen komen

Vanaf donderdag 4 juli om 20.25 uur op NPO 2

Vanaf donderdag 4 juli presenteert Cees Grimbergen een nieuwe reeks afleveringen van het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. Het programma is wekelijks live om 20.25 uur te zien op NPO 2. 

Cees Grimbergen: "Bij ons wekelijks thema's die kijkers aan het hart gaan."

Sinds 2011 is Hollandse Zaken een van de spraakmakende programma’s van MAX. Live televisie over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond liefde, opvoeding en relaties. Grote thema’s waar heel Nederland vol van is, zoals de smartphone die velen steeds steviger in de greep krijgt. Maar ook onderwerpen die veel kijkers inzicht in het leven van mede-burgers bieden. Zoals het leed en de frustratie van nabestaanden in nooit opgeloste moordzaken.

Het MAX-programma kiest in deze negende serie opnieuw voor onderscheidende televisie. Hollandse Zaken is een van de weinige programma’s waar de gewone burger wekelijks en consequent aan het woord komt. De bestuurlijke elite schuift alleen bij noodzaak aan.

Aflevering 1: Help, de Chinezen komen - donderdag 4 juli om 20.25 uur op NPO 2
Moeten we vrezen voor de toenemende macht van China? Een land dat 1 op de 5 wereldburgers herbergt, en zichzelf ten doel heeft gesteld de leider van de wereld te worden. Of biedt het land ongekende kansen voor Nederlandse ondernemers?

Nederland worstelt met de vraag hoe we ons moeten opstellen tegenover China. De overheid laveert voorzichtig tussen China te vriend houden, maar ook kritisch zijn en alert op spionage. Bovendien: welke invloed heeft de groeiende Chinese macht voor Westerse verworden als vrijheid en democratie?

Ondernemers zien mogelijkheden om goed geld te verdienen in het land, maar vrezen het kopieergedrag en de onbetrouwbaarheid van de zakenpartners daar. Universiteiten verwelkomen Chinese studenten – twintig procent van de buitenlandse studenten komt uit China - , maar zijn in toenemende mate beducht voor de intenties van die studenten. Want wat doen ze met hun kennis als ze terug zijn in China en de overheid daar grote druk op ze uitoefent?

In Hollandse Zaken een discussie met o.a. hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, de Amsterdamse horeca- en vastgoedtycoon Won Yip en ondernemer Edwin den Hartog, die drie weken geleden zijn eerste patatzaak opende in China.

Over Hollandse Zaken
Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken (8 afleveringen)
Vanaf donderdag 4 juli om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen
www.hollandsezaken.tv