Hilversum,
08
augustus
2022
|
10:00
Europe/Amsterdam

Documentaireserie Gezichten van dementie bij MAX

Maandag 19 september

In de vierdelige serie Gezichten van dementie portretteren journalist Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem mensen met dementie én hun geliefden. Het project bestaat uit geschilderde portretten (2,40 meter hoge aquarellen) van mensen met dementie (gemaakt door Herman) en gefilmde portretten van hun dierbaren (gemaakt door Gijs). Deze verhalen vormen samen een serie. De korte documentaires worden dagelijks uitgezonden in de week rondom Wereld Alzheimer Dag: 19 september tot en met 22 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2. Bekijk hier de trailer

De makers verbinden hun eigen ervaring aan Gezichten van dementie. Het project begon als een eerbetoon aan de moeder van Herman, zij leed aan dementie, en leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs die ook werd getroffen door de ziekte. Aan de serie, die al eerder is uitgezonden door Omroep MAX, zijn enkele nieuwe portretten toegevoegd, onder meer van migranten en jonge mensen met dementie.

Aflevering 1 – Raymond Janssen - maandag 19 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
In de zomer kan Raymond Janssen (47) opeens de tent van zijn kinderen niet meer opzetten. Binnen enkele maanden raakt hij zijn spraak kwijt. De aftakeling gaat razendsnel. Als hij de diagnose dementie krijgt, reageert hij al niet meer. De situatie thuis wordt onhoudbaar. Hij verhuist naar een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Tijdens bezoek ervaren zijn vrouw Carola (40) en de kinderen Gisèle (9), Floràn (8) en Vayén (3) nauwelijks nog contact. Carola: “Ik mis hem enorm, maar krijg niets meer terug. Hij is eigenlijk al weg. Ik voel me eenzaam.”

Informatie over de resterende afleveringen van Gezichten van dementie staat op onze perssite.

Gezichten van dementie
Vanaf maandag 19 september
Om 22.10 uur bij MAX op NPO 2

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | #gezichtenvandementie