Hilversum,
25
augustus
2016
|
09:49
Europe/Amsterdam

Documentairereeks Gezichten van Dementie bij MAX

Vanaf maandag 19 september op NPO 2

Vanaf maandag 19 september zendt MAX vijf dagen lang elke avond een aflevering van Gezichten van Dementie uit. Oud-nieuwslezer Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem portretteren in deze serie mensen met dementie en hun geliefden.

Van Hoogdalem schildert voor het project de wanhoop, het lijden en de berusting van de dementerenden. Wanders spreekt met de familie van de geportretteerden over hun pijn, onmacht, maar ook mooie momenten en confronteert hen met het geschilderde portret.

Gezichten van dementie begon als een eerbetoon aan de overleden moeder van Herman van Hoogdalem. Jaren na haar dood keerde hij terug naar het verzorgingshuis waar zij woonde. Met toestemming van de families portretteerde hij de bewoners op ruim 2 meter hoge aquarellen.

Aan de reeks van portretten is ook het verhaal van de familie Wanders toegevoegd. De vader van Gijs Wanders lijdt aan dementie. Naast het verhaal van zijn vader heeft Wanders ook de verhalen van de geportretteerden vastgelegd. Dat levert een aantal korte documentaires op die bij MAX te zien zijn in de week van Wereld Alzheimer Dag.

Gezichten van Dementie
Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september
Om 22.45 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl
#gezichtenvandementie