Hilversum,
31
augustus
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Dit zijn de 10vanMAX!

Dit zijn de 10vanMAX!

Hilversum, 31 augustus 2015 – Zojuist werd in Omroep MAX’ NPO Radio 1-programma Twee Dingen de 10vanMAX bekend gemaakt. Deze lijst omvat de tien meest inspirerende, onbekende ouderen van Nederland. Op www.10vanMAX.nl kan vanaf nu gestemd worden op uw favoriete inspirerende oudere.

De afgelopen maanden kon iedereen een inspirerende oudere in het zonnetje zetten door hem of haar te nomineren. De nominaties konden tot 21 augustus aangedragen worden, waarna de jury hieruit de 10vanMAX gekozen heeft. Kortom: onbekende ouderen die het meest inspireren en een voorbeeld zijn voor anderen.

De jury, bestaande uit operazangeres Tania Kross (juryvoorzitter), oud-voetbalkeeper Hans van Breukelen, politica Hedy d’Ancona, filosoof Bas Haring en radiopresentatrice Astrid de Jong, heeft met deze 10vanMAX een boeket van inspirerende mensen samen willen stellen.

Truus Bijl-Kenter (80), Spaarndam
Truus is ere-sluiswachter van haar geboortedorp Spaarndam. Ze heeft veel in het verenigingsleven gedaan en in haar huisje aan de Kolk staat altijd de koffie klaar. Een betere dorpsgenoot kun je je niet wensen.

Toon Borst (72), Amsterdam
Toon is de oprichter en drijvende kracht achter de ‘muntenactie’. Hij haalt buitenlands geld op bij mensen en wisselt dat in voor euro’s. In de afgelopen veertien jaar heeft hij met de opbrengst veel goede doelen gesteund.

Harry van Deelen (65), Druten
Harry maakt als ‘tabletcoach’ zo’n 100 ouderen wegwijs met de tabletcomputer en zorg op afstand. Zijn droom: alle ouderen aan de tablet zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.

Elisabeth van Dommelen-Lengkeek (98), Den Haag
Elisabeth is op haar 93ste begonnen met verhalen te schrijven. Haar mooiste verhaal is in toneelvorm opgevoerd. Zelf ervaart ze het als een enorme verassing dat ze op zo’n hoge leeftijd haar schrijftalent heeft ontdekt.

Anne Martens (75), Burgh-Haamstede
Anne is ambassadrice van de Pola van der Donck Stichting, die voor aan aids lijdende weeskinderen in Zambia zorgt. Anne organiseert allerlei activiteiten om geld voor de stichting te verzamelen.

Hans en Nellie Meijer (64 en 61), Delft
Hans en Nellie hebben een buurtsuper in Delft. Tegen alle concurrentie in blijven zij hun hoofd boven water houden. De persoonlijke aandacht voor hun klanten speelt daar zeker een rol bij. Hans wordt binnenkort 65 maar denkt niet aan stoppen.

Leo en Netty Olffers (67 en 69), Den Haag
Leo is met zijn vrouw Netty de spil voor ouderen. Zij hebben hun huis beschikbaar gesteld voor koffie-ochtenden. In de zomermaanden, wanneer ouderen vaak alleen zitten in verband met vakanties, organiseren zij zes weken lang allerlei activiteiten.

Joke Sickmann (83), Amersfoort
Joke heeft er mede voor gezorgd dat de Wagenwerkplaats in Amersfoort gered is van de sloopkogel. Daarnaast heeft ze een wijkmuseum opgericht, houdt ze zich bezig met het Belgenmonument en een stichting voor het behoud van industrieel erfgoed.

Kees Sikkema (74), Baflo
Kees is, sinds de oprichting zeven jaar geleden, dé man bij de Voedselbank Het Hogeland. Hij staat dag en nacht klaar om mensen te helpen en is altijd bereikbaar. Voor veel mensen is Kees een rots in de branding.

Hans Trapman (70), Apeldoorn
Hans is de drijvende kracht achter de stichting Geef een Koe. Deze stichting geeft ieder jaar een koe aan een arm gezin met een gehandicapt kind in Kyrgyzstan. Zo krijgen zij een kans uit de armoede getild te worden.

Op www.10vanMAX.nl kunt u de persoonlijke verhalen van de 10vanMAX lezen en tot donderdag 10 september 23.00 uur stemmen op uw favoriet. Vanaf vrijdag 4 september worden de 10vanMAX aan u voorgesteld in de uitzendingen van het MAX radioprogramma Twee Dingen. Op vrijdagavond 11 september om 20.30 uur wordt in de uitzending de aanvoerder van de 10vanMAX bekend gemaakt.

 

MAX: Twee Dingen
Iedere werkdag
Om 20.30 uur op NPO Radio 1
www.10vanmax.nl