Hilversum,
22
september
2022
|
09:48
Europe/Amsterdam

Dit zijn de 10 kandidaten van ARIA

Zondag 2 oktober

Het zijn ervaren amateurs of ze studeerden af aan muzikale opleidingen en zijn klaar om het grote publiek omver te blazen met hun stem. De tien operazangers Aimée, Florian, Hansje, Iryna, Maarten, Mats, Mira, Pim, Sílvia en Vera gaan met elkaar de strijd aan in de operatalentenjacht ARIA. ARIA wordt gepresenteerd door Dionne Stax en is te zien vanaf zondag 2 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Dionne Stax"Uiteraard ben ik onder de indruk van de zangkwaliteiten van alle kandidaten. Maar minstens zo indrukwekkend vind ik hun doorzettingsvermogen. Een operazanger ben je niet zomaar. Het is hard werken, met vallen en opstaan, en je moet onder alle omstandigheden het beste van jezelf laten horen en zien. En dat deden ze, alle 10!"

Begeleid door het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Leonard Evers zingen de kandidaten ieder één bekende aria die wordt beoordeeld door de vakjury én de mysterieuze Secret Judge. Op MAXVandaag.nl/ARIA stellen de tien kandidaten zich alvast voor aan Nederland. 

Aflevering 1
In de eerste aflevering maken we kennis met Aimée Hautvast, Florian Poepjes, Mats Roolvink, Mira Alkhovik en Vera Fiselier. Aimée kruipt in de rol van de prachtige vrijgevochten Carmen en Florian zingt het wereldberoemde Ave Maria, in de versie van Schubert. Het verhaal van de beroemdste vrouwenversierder uit de geschiedenis, Don Giovanni, wordt verteld door Mats. Hij brengt Fin ch’han dal vino ten gehore. Mira vertolkt Song to the Moon uit de opera Rusalka en Vera zingt Una voce poco fa van de componist Rossini. 

Aflevering 2
Deze week maken we kennis met Hansje van Welbergen, Iryna Krasnenko, Maarten Krijger, Pim van Drunen en Sílvia Sequeira. Hansje zingt een lied uit de opera Gianni Schicchi van Puccini. Iryna waagt zich aan het verleidelijke La Bohème van Puccini. Maarten kruipt in de rol van de vrolijke vogelvanger Papageno uit de opera Die Zauberflote van Mozart. Pim vertolkt de moeder aller smartlappen, een ode aan alle moeders van de wereld: Mamma. En Sílvia brengt Vissi d’arte ten gehore uit de opera Tosca van Puccini.

Na de eerste twee afleveringen keren de acht overgebleven kandidaten terug in aflevering drie en vier waar vervolgens ook weer een kandidaat afvalt. Na acht weken is de ontknoping: wie wordt het grootste nieuwe operatalent van Nederland?

In het NPO Radio 4-programma Maatwerk wordt elke maandag tussen 14.00 en 16.00 uur met de afvaller teruggekeken op het grote ARIA-avontuur. Hoe was het voor de operazangers om mee te doen en wat hebben ze geleerd?

Over ARIA
ARIA is een achtdelige serie gepresenteerd door Dionne Stax waarin tien talentvolle operazangers wekelijks een bekende aria zingen die wordt beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Tania Kross, Rosemary Joshua en Floris Kortie. Daarnaast worden de operatalenten beoordeeld door de Secret Judge. Dit mystieke jurylid, een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van opera en klassieke muziek, bepaalt wekelijks welke kandidaat wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. Na acht weken is de ontknoping: wie wordt het grootste operatalent van Nederland? De winnaar krijgt een opleiding aan De Opera Studio van de De Nationale Opera. Dit is een programma waarin jonge zangers klaargestoomd worden voor een internationale operacarrière onder artistieke leiding van Rosemary Joshua.


ARIA
Vanaf zondag 2 oktober
Om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax 
Jury: Tania Kross, Rosemary Joshua en Floris Kortie

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #ARIA

ARIA is een co-productie van Omroep MAX en MediaLane waaraan De Nationale Opera heeft bijgedragen, en waaraan de VriendenLoterij financiële ondersteuning heeft verleend.

Onderstaande foto's mogen gebruikt worden ter promotie van ARIA o.v.v. Merlijn Doomernik/MAX.