Hilversum,
23
februari
2018
|
13:41
Europe/Amsterdam

Dit weekend in Nieuwsweekend en De Perstribune bij MAX op NPO Radio 1: slapend slimmer worden en een gesprek met Daan Nieber

Zaterdag 24 en zondag 25 februari zijn nieuwe uitzendingen van de MAX-programma’s op NPO Radio 1 te horen. In Nieuwsweekend: slapend slimmer worden, Chinese internetreus Alibaba verjaagt lokale winkelketens en Kristien Hemmerechts over haar nieuwe boek Wolf. In De Perstribune ontvangt Govert van Brakel presentator Daan Nieber en oud-schaatsster Annie Borckink.

Nieuwsweekend – Zaterdag 24 februari van 08.30 tot 11.00 uur op NPO Radio 1
Wolf is de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts. Een boek over Vladimir, een man die beweert op zijn vijfde levensdag door zijn grootmoeder uit de armen van zijn moeder te zijn gestolen. Vijftig jaar later is hij nog altijd boos. Alleen de liefde van een vrouw zou Vladimir nog kunnen redden. Maar waar vindt hij die? In Nieuwsweekend vertelt Kristien uitgebreid over het boek. 

Wie wil het niet: slapend slim worden. In het UvA Slaap- en Geheugenlab lijkt het werkelijkheid te worden. Wetenschappers zijn steeds beter in staat om met geheugenimplantaten mensen 's nachts te laten leren. In onderzoek met zestig proefpersonen is aangetoond dat slapende mensen 's nachts kennis op kunnen doen. Lucia Talamini, hoofdonderzoeker en bedenker van het onderzoek aan de UvA, praat ons bij.

Roland Duong maakte een documentaire over de Chinese internetreus Alibaba. Terwijl in Nederland lokale winkelketens omvallen, rukt Alibaba verder op. Via Alibaba shoppen we online middels onze smartphone, tablet en computer. Hoe verontrustend is de komst van dit bedrijf, dat net zo hard in spullen handelt als data van gebruikers verzamelt?

De Perstribune – Zondag 25 februari van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1
Daan Nieber, te gast in het eerste uur van De Perstribune, begint komende maandag met een nieuw programma op NPO 1, genaamd Eindelijk Thuis. Daarin reist hij met geadopteerde kinderen terug naar hun geboorteland. Eerder was Nieber onder meer te zien in Van A naar B (samen met Katja Schuurman). Ook stond hij aan de wieg van PowNews en presenteerde hij enige tijd EditieNL.

Met Annie Borckink, te gast in het tweede uur van De Perstribune, kijken we naar de slotceremonie van de Spelen in Pyeongchang. In 1980, bij de Winterspelen van Lake Placid, droeg Borckink de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie. In Lake Placid werd Borckink onverwacht Olympisch kampioene op de 1500 meter. Later dat jaar werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Verder in De Perstribune veel aandacht voor de laatste loodjes van de Olympische Spelen. Tv-recensent Ron Vergouwen keek voor de televisierubriek Kassie Kijken naar de olympische tv-programma's.

Over MAX op NPO Radio 1
Met Nieuwsweekend, De Perstribune en Nachtzuster is MAX te horen op NPO Radio 1. Dé nieuws- en sportzender van de Nederlandse Publieke Omroep is te beluisteren via de ether, kabel, internet, digitale tv, satelliet en digitale radio (DAB+).

Facebook.com/Nieuwsweekend | #Nieuwsweekend | @Nieuwsweekend
Facebook.com/deperstribune | #DePerstribune | @DePerstribune

www.maxvandaag.nl