Hilversum,
02
juli
2021
|
11:00
Europe/Amsterdam

Dichter des Vaderlands Lieke Marsman in vierde aflevering van Dor Hout: 'Op sommige dagen voel ik me fysiek dor hout'

De vierde aflevering van de zesdelige MAX/NPO Radio 1-podcast Dor Hout is vanaf nu te beluisteren. In deze podcastaflevering spreekt presentator Mieke van der Weij met Lieke Marsman (30), waarin zij onder meer praat over keuzes maken, de term 'dor hout' en hoe het coronadebat wordt gevoerd in Nederland. Dor Hout is te beluisteren op NPO Luister, Spotify, MAXVandaag.nlNPORadio1.nl en alle andere bekende streamingdiensten.

Als er iets is wat mensen die niet ziek zijn kunnen leren van chronisch zieke mensen, is het keuzes maken. Dat vertelt Lieke Marsman (30) in de podcast Dor Hout van Omroep MAX en NPO Radio 1. Marsman is sinds dit jaar Dichter des Vaderlands, maar toen ze werd gevraagd twijfelde ze. Marsman wordt al drie jaar voor kanker behandeld. “Omdat ik het nu makkelijk vind om keuzes te maken, dacht ik, ik zie wel waar het schip strandt.”

Marsman verzet zich tegen de term 'dor hout'. Ze is bovendien kritisch op hoe in Nederland het coronadebat wordt gevoerd en op de introductie van de term 'dor hout'. Toch voelt ze zich soms zelf ook dor hout: “Maar alleen fysiek, mentaal helemaal niet.''

Het valt Marsman op we het eigenlijk nog niet hebben gehad over de mensen die zijn overleden door corona. “We hebben het erover om misschien weer naar een festival te gaan deze zomer, of lekker op het terras, maar er zijn meer dan 17.000 mensen doodgegaan aan corona in Nederland. Dat is toch best wel een ding.”

Over Dor Hout
In maart 2020 wordt de ernst van de coronasituatie steeds duidelijker. Middels persconferenties worden de eerste maatregelen aangekondigd. Er zijn vrijheidsbeperkingen voor iedereen. In het jaar dat volgt deinen we van de ene naar de andere golf, volgen we ontelbaar veel persconferenties en wassen we onze handen vaak en grondig. Alles op anderhalve meter. Maar met het aantal besmettingen stijgt ook de kritiek. Want waar doen “we” het voor? En voor wie? Is de economie niet belangrijker dan de kwetsbare groep die we beschermen? Het lijkt alsof we ons hebben opgesplitst in twee groepen, waarvan één risicogroep. In de podcast Dor Hout gaat Mieke van der Weij in gesprek mét de mensen óver wie we het toen hadden. Samen blikken ze terug op het afgelopen jaar, maar kijken ze ook vooruit.

In eerdere afleveringen van Dor Hout sprak Mieke van der Weij met de 28-jarige zangeres Mira Thompson en de 71-jarige rechter Frank Wieland. Deze afleveringen zijn hier te beluisteren.

Dor Hout 
Presentatie: Mieke van der Weij
6 afleveringen
MAXVandaag.nl

Te beluisteren via www.nporadio1.nl | www.npoluister.nl | www.maxvandaag.nl en alle andere bekende streamingdiensten