Hilversum,
21
november
2016
|
10:45
Europe/Amsterdam

Deze week te gast in Tijd voor MAX: Jochem van Gelder, Robbert Dijkgraaf, Noortje Herlaar, Eva Rovers en John van den Heuvel

Maandag 21 november tot en met vrijdag 25 november

Deze week ontvangen Sybrand en Martine wederom diverse gasten met een boeiend verhaal. Van maandag 21 november tot en met vrijdag 25 november om 17.10 uur op NPO 1 zijn onder anderen Jochem van Gelder, Robbert Dijkgraaf, Noortje Herlaar, Eva Rovers en John van den Heuvel te gast. Hier volgt een overzicht.

Maandag 21 november om 17.10 uur op NPO 1 met gastpresentatrice Daphne Bunskoek
Maandag staat de uitzending van Tijd voor MAX geheel in het teken van SOS Kinderdorpen. Deze internationale kinderhulporganisatie zet zich al 65 jaar in voor kinderen zonder ouders en een veilig thuis, en zorgt ervoor dat wereldwijd honderdduizenden kinderen een solide basis krijgen om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volassenen. Televisiepresentator Jochem van Gelder, zelf vader van drie zoons, is ambassadeur van SOS Kinderdorpen en bracht onlangs een bezoek aan Indonesië, een land waar kinderen vaak buiten op straat wonen en soms zelfs leven op vuilnisbelten. Één van de kinderen in Indonesië die het risico liep op een dergelijk bestaan is Misyati, die drie jaar oud was toen haar vader overleed en haar moeder niet meer voor haar kon zorgen. Zij werd liefdevol opgevangen in een SOS Kinderdorp en woont nu in Nederland. Jochem van Gelder bezocht het dorp waar Misyati is opgegroeid en zag met eigen ogen wat SOS Kinderdorpen voor deze kwetsbare kinderen doet. Jochem en Misyati zijn beiden te gast.

Dinsdag 22 november om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag is professor Robbert Dijkgraaf te gast. Wiskundige, theoretisch natuurkundige én naamgever van de Robbert Dijkgraaf Essayprijs die dinsdagavond tijdens het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg Amsterdam wordt uitgereikt. Ook Jim Jansen, hoofdredacteur van wetenschapstijdschrift New Scientist en degene die het Gala van de Wetenschap presenteert, is te gast.

Tevens is Holocaust-overlevende Betty Bausch te gast. Betty werd vorig jaar met de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland onderscheiden. Betty vertelt over de jaarlijkse plechtigheid die maandag plaatsvond bij het kruis op de berg in Veenendaal, en waarbij haar in 1944 gefusilleerde echtgenoot samen met vijf andere verzetsstrijders wordt herdacht.

Vaste huisarts dokter Ted van Essen heeft het over het gebruik van medicinale cannabis, ook wel mediwiet genoemd. In de keuken bereidt topkok Antoine Hermans iets lekkers. Tenslotte is er een sfeervol optreden van mondharmonicaspeler Tim Welvaars: komende donderdag 24 november brengt hij samen met andere musici in het kader van het Toots Thielemans Tribute in de North Sea Jazz Club een eerbetoon aan de overleden jazzmuzikant.

Woensdag 23 november om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag zendt MAX op NPO 2 het eerste deel uit van het drieluik De Zaak Menten. In dit drieluik probeert journalist Hans Knoop de waarheid achter, de dan nog niet veroordeelde, oorlogsmisdadiger Pieter Menten te achterhalen. Actrice Noortje Herlaar speelt Betty Knoop, de echtgenote van Hans, en is vandaag te gast in Tijd voor MAX.

Ook te gast is Jacqueline van Maarsen, destijds de beste vriendin van Anne Frank. Het handschrift van Anne ,dat Jacqueline ter veiling had aangeboden, is onder de hamer gekomen bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. Wat voor verhaal zit er achter dat handschrift?

Komende vrijdag opent in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Hubert de Givenchy: To Audrey with Love, waarin de beroemde couturier een eerbetoon brengt aan zijn goede vriendin, filmster Audrey Hepburn. In Tijd voor MAX neemt modejournaliste Milou van Rossum alvast een voorschotje op deze tentoonstelling.

Verder: Groningen is een fijne stad om in te wonen, althans volgens schrijver Martijn Jas. En hij is niet de enige: voor zijn boek Groningen bevalt wist hij 33 meer en minder bekende geboren Groningers te strikken om over hun bijzondere band met de stad en het ommeland te vertellen. Één van hen, journalist Jacques d'Ancona is samen met Martijn te gast om hun liefde voor Groningen toe te lichten.

In de keuken Sarena Solari die iets lekkers klaarmaakt met een Italiaanse twist. Tenslotte in deze Tijd voor MAX een fantastisch optreden van de Vlaamse zangeres Dana Winner!

Donderdag 24 november om 17.10 uur op NPO 1
In deze uitzending van Tijd voor MAX is cabaretier, pianovirtuoos én groot muziekkenner Mike Boddé te gast. Zojuist is zijn boek Lekkere stukken verschenen, waarin hij de lezer op zijn aanstekelijke wijze rondleidt door zijn persoonlijke muzikale universum en uitlegt wat volgens hem de állermooiste muziek is. Bij het boek hoort het album Extra lekkere stukken waarop Mike één en ander ten gehore brengt.

Verder te gast is Eva Rovers, kunsthistorica en schrijfster van de net uitgekomen biografie over de in 2002 overleden schrijver, dichter en televisiepersoonlijkheid Boudewijn Büch. Wat heeft Eva, die voor BOUD exclusief inzage kreeg in het persoonlijke archief van de schrijver, het meest geraakt tijdens haar zoektocht naar de ware Boudewijn?

Ook boswachter André Donker is er, hij heeft een kijkje genomen bij de otteropvang, waar de jongen van de in het verkeer omgekomen otters een plekje vinden. In de keuken staat vandaag Sandra Ysbrandy, onze kookexpert met een voorkeur voor vintage cooking en pure producten.

Vrijdag 25 november om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag is misdaadjournalist John van den Heuvel te gast. John schrijft al 25 jaar over moord, doodslag, afpersingen, wapenhandel en drugs in de Nederlandse onderwereld. Onlangs verscheen zijn boek Kogels voor de kroongetuige, waarin hij de ontwikkelingen in de onderwereld analyseert. Ook praten Sybrand en Martine met John over het net verschenen boek Judas, dat Astrid Holleeder schreef over broer Willem.

Verder zijn musicalactrices Ellen Evers en Brigitte Nijman te gast. Op dit moment zijn ze beide te zien in Ciske de Rat de Musical, waarin ze de moeder respectievelijk stiefmoeder van het Amsterdamse straatschoffie spelen. Ook het kinderkoor uit deze musical is aanwezig in de Tijd voor MAX-studio om één van de liedjes ten gehore te brengen.

In de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die zoals altijd weer iets heerlijks uit de oven tovert!

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl
#TijdvoorMAX