Hilversum,
14
december
2021
|
10:56
Europe/Amsterdam

Denkend aan Holland, de Elfstedentocht: aflevering 3 en 4

Zondag 16 en 23 januari

It giet oan! In een speciaal seizoen van Denkend aan Holland varen Janny van der Heijden en André van Duin de Elfstedentocht. Het is namelijk precies 25 jaar geleden dat de laatste tocht werd verreden. Het belooft een bijzonder avontuur over de Friese sloten, kanalen en meren te worden. De laatste twee afleveringen van Denkend aan Holland, de Elfstedentocht zijn zondag 16 en 23 januari om respectievelijk 21.35 en 21.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Hoe is het om de Elfstedentocht per boot af te leggen? En is het überhaupt leuk om in de winter te varen? Er staat Janny en André een compleet nieuwe vaarervaring te wachten, inclusief dikke jassen, mutsen, thermo-ondergoed en warme chocolademelk. Het bekende duo ontdekt Friesland vanaf het water en bezoekt de prachtige plekken waar het water ze brengt. In alle elf steden laten Janny en André, onder luid gejuich en vaak begeleid door een dweilorkest of koor, hun stempelkaarten vullen. Onderweg komen ze door kleine gehuchtjes, passeren ze 189 bruggen en ontdekken ze de prachtige Friese natuur.

Aflevering 3 – zondag 16 januari om 21.35 uur op NPO 1
In alle vroegte vertrekken Janny, André en Nhaan uit Workum, op weg naar Bolsward. Ze komen door een prachtig dorpje met een vreemde naam en krijgen weer een bijzondere gast aan boord: de heersende winnares van de Elfstedentocht, Klasina Seinstra. Onderweg naar Harlingen gebeurt er iets heel onverwachts, waardoor de rest van hun Elfstedentocht in gevaar komt. Als het duo een dag te laat in Harlingen bij de stempelpost aankomt, worden ze verwelkomd door een goede bekende én beroemde inwoner van deze prachtige stad: Piet Paulusma. Een ware beproeving begint aan het eind van deze derde aflevering: de Hel van het Noorden, het traject Franeker – Dokkum. Dat stuk gaat alleen maar door landerijen, er is in geen velden of wegen een dorp of mens te bekennen. Janny en André eindigen deze aflevering middenin de stilte van het Friese platteland, in het dorpje Ried.

Aflevering 4 – zondag 23 januari om 21.25 uur op NPO 1
Janny en André beginnen aan het laatste deel van hun fantastische avontuur door het winterse Friesland. Een zwaar stuk, want ze moeten het grootste deel van de Hel van het Noorden nog varen. Gelukkig staat op het bruggetje in Bartlehiem veel volk en een dweilorkest. Bij aankomst in Dokkum blijkt de hele stad op zijn kop te staan. Hier slepen Janny en André hun tiende stempel in de wacht. Na een feestmaal aan boord en een goede nachtrust, beginnen Janny en André aan hun allerlaatste etappe. Uitgelaten draaien ze uiteindelijk de Bonkevaart op en varen ze de laatste meters tot de finish. In de Prinsentuin in Leeuwarden worden ze feestelijk gehuldigd door burgemeester Sybrand Buma en Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland. Maar niet nadat de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, Wiebe Wieling, hun stempelkaarten heeft gecontroleerd.

Webserie: Janny’s Frieskist
In Janny's Frieskist keert Janny van der Heijden terug naar Friesland. Dit keer zonder André, maar mét een opdracht. Ze gaat op bezoek bij bijzondere Friezen, die de meest uiteenlopende producten verbouwen of maken. Op hun bedrijf gaat ze aan de bak. Zo assisteert Janny een heuse boerinfluencer, leert ze schapen hoeden op een quad en sorteert ze bergen van Friese aardappelen. In ruil voor deze klusjes, hoopt ze wat van deze producten in haar Frieskist te krijgen. Aan het eind van de serie maakt Janny - met de inhoud van de kist - de meest Friese maaltijd ooit. De webserie is vanaf zondag 2 januari te zien op de Facebookpagina van Omroep MAX, MAX Vandaag en NPO Start.

Denkend aan Holland Elfsteden
Zondag 16 en 23 januari
Om 21.35 en 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Janny van der Heijden en André van Duin
MAXVandaag.nl

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #DenkendaanHolland