Hilversum,
28
maart
2019
|
15:16
Europe/Amsterdam

De Zorgwaakhond: informatie aflevering 3 en 4

Je kunt er wel over praten, maar De Zorgwaakhond laat het zien

Op dinsdag 9 en 16 april zendt MAX aflevering 3 en 4 van De Zorgwaakhond uit, om 21.30 uur op NPO 1. De zorg staat steeds vaker in hoge mate onder druk. Dat is niet alleen het gevolg van politieke besluitvorming, maar ook van de keuzes van zorgverstrekkers en van de steeds groter wordende invloed van zorgverzekeringen. Wat is er waar van verhalen die rondgaan over misstanden in de zorg? Presentator Jan Slagter onderzoekt waar het misgaat in het hedendaagse zorgstelsel en confronteert de verantwoordelijke partijen om tot een oplossing te komen.

Aflevering 3 - dinsdag 9 april
Wat doe je als je vader eigenlijk bijna het bed niet uitkomt en communicatie met de instelling steeds moeizamer verloopt? Een wanhopige familie trekt aan de bel bij De Zorgwaakhond. En Jan Slagter windt zich enorm op in de zaak van Justine, die aan haar huis is gekluisterd en in een langdurig gevecht met de gemeente Leudal is verwikkeld, om voorzieningen te krijgen zodat de kwaliteit van haar leven verbetert en ze actiever kan genieten van haar gezin. 

Aflevering 4 - dinsdag 16 april
Wanneer zijn zoon niet de zorg krijgt waar hij recht op heeft en het niet meer lukt om tot een goed gesprek te komen, trekt vader Gerard aan de bel bij de redactie van De Zorgwaakhond. Jan Slagter probeert tot een oplossing te komen in deze ingewikkelde zaak. En Jan pakt de zaak aan van de 23-jarige Rowena die op de wachtlijst in de GGZ staat, net als bijna 90.000 anderen. Zo’n 188 dagen moest zij wachten op een intakegesprek bij de instelling en nog steeds is de behandeling niet gestart. Jan zoekt de partijen op en luidt de noodklok. 

Over De Zorgwaakhond
Al jaren wordt er structureel bezuinigd in de zorg. Steeds vaker ervaren we dat de zorg in zeer hoge mate onder druk staat. En dat ligt niet alleen aan de politieke besluitvorming, maar ook aan de keuzes die zorgverstrekkers maken en de steeds groter wordende invloed van de zorgverzekeringen. Maar hoe staat het ervoor met de patiënt die afhankelijk is van goede zorg? Patiënten zijn vaak de dupe en daarmee ook hun familie en mantelzorgers. Dat geldt óók voor de mensen op de werkvloer; de zogenaamde 'handen aan het bed'. Er zijn wachtlijsten, er is een personeelstekort en een hoge werkdruk: allemaal factoren die kunnen leiden tot grote problemen.

In De Zorgwaakhond begeeft Jan Slagter zich in de vaak ondoordringbare gangen van het hedendaagse zorgstelsel. In elke aflevering worden twee zaken aan de orde gesteld, die staan voor een groter probleem in de zorg, zoals bureaucratie of te weinig handen aan het bed en de consequenties daarvan.

De Zorgwaakhond
Elke dinsdag om 21.30 uur op NPO 1
Presentatie: Jan Slagter
www.MAXVandaag.nl

#zorgwaakhond | @MAXdocumentaire | www.facebook.com/MAXdocumentaires

De Zorgwaakhond is een coproductie van Sarphati Media en Omroep MAX