Hilversum,
01
april
2019
|
10:19
Europe/Amsterdam

De Zorgwaakhond informatie aflevering 2

Dinsdag 2 april

De Zorgwaakhond: informatie aflevering 2

Je kunt er wel over praten, maar De Zorgwaakhond laat het zien

Op dinsdag 2 april zendt MAX aflevering 2 van De Zorgwaakhond uit, om 21.25 uur op NPO 1. De zorg staat steeds vaker in hoge mate onder druk. Dat is niet alleen het gevolg van politieke besluitvorming, maar ook van de keuzes van zorgverstrekkers en van de steeds groter wordende invloed van zorgverzekeringen. Wat is er waar van verhalen die rondgaan over misstanden in de zorg? Presentator Jan Slagter onderzoekt waar het misgaat in het hedendaagse zorgstelsel en confronteert de verantwoordelijke partijen om tot een oplossing te komen.

Aflevering 2 - dinsdag 2 april
Wanneer een zware longpatiënt zelf het personeel moet begeleiden en instrueren hoe zuurstofflessen te wisselen, is er wel echt iets aan de hand. Presentator Jan Slagter zoekt uit hoe dit precies kan en klopt aan bij het bestuur van de zorginstelling. Verder het verhaal over het vaststellen van een WMO-indicatie in Amsterdam bij cliënten met een progressieve ziekte. Jan klopt aan bij de wethouder om de zaak op te lossen voor een Amsterdamse inwoner. 

Over de Zorgwaakhond
Al jaren wordt er structureel bezuinigd in de zorg. Steeds vaker ervaren we dat de zorg in zeer hoge mate onder druk staat. En dat ligt niet alleen aan de politieke besluitvorming, maar ook aan de keuzes die zorgverstrekkers maken en de steeds groter wordende invloed van de zorgverzekeringen. Maar hoe staat het ervoor met de patiënt die afhankelijk is van goede zorg? Patiënten zijn vaak de dupe en daarmee ook hun familie en mantelzorgers. Dat geldt óók voor de mensen op de werkvloer; de zogenaamde 'handen aan het bed'. Er zijn wachtlijsten, is een personeelstekort en een hoge werkdruk: allemaal factoren die kunnen leiden tot grote problemen.

In De Zorgwaakhond begeeft Jan Slagter zich in de vaak ondoordringbare gangen van het hedendaagse zorgstelsel. In elke aflevering worden twee zaken aan de orde gesteld die staan voor een groter probleem in de zorg, zoals bureaucratie of te weinig handen aan het bed en de consequenties daarvan. Met behulp van een verborgen camera of audio-opnames wordt blootgelegd waar het misgaat in de zorg. Jan Slagter confronteert de verantwoordelijke partij en probeert tot een oplossing te komen.

De Zorgwaakhond aflevering 2
Dinsdag 2 april
Wekelijks om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Jan Slagter
www.MAXVandaag.nl

#zorgwaakhond | @MAXdocumentaire | www.facebook.com/MAXdocumentaires

De Zorgwaakhond is een coproductie van Sarphati Media en Omroep MAX