Hilversum,
01
mei
2018
|
11:56
Europe/Amsterdam

De Eilanden: Midas Dekkers op Ameland, Schiermonnikoog en Rottumerplaat

11, 18 en 25 mei

Na een onderbreking van twee weken vervolgt bioloog Midas Dekkers zijn reis over de Wadden. Op vrijdag 11, 18 en 25 mei ziet u drie nieuwe afleveringen van zijn prachtige MAX-documentaireserie De Eilanden. In het programma bezoekt Midas Dekkers – in TVTAS-volgorde - de Nederlandse Waddeneilanden. Op een oude Solex gaat hij op zoek naar de ziel van en het verschil tussen de eilanden.

Vrijdag 11 mei - aflevering 4: Zelfbewust Ameland
In de vierde aflevering waagt schrijver en presentator Midas Dekkers zich op het zelfbewuste Ameland. Eeuwenlang was dit eiland autonoom en dat voel je nog steeds. Veel mensen zijn er verwant. Zeker als je naar hun stamboom kijkt. Toch komen er veel mensen uit het Oosten en blijven sommige Duitsers er zelfs wonen. Voorts wekken de Amelanders hun eigen energie op en schieten ze in de duinen op hun avondmaal. Op Ameland kan dit allemaal. Al lukt niet alles: de vaargeul slibt regelmatig dicht, waardoor de veerboot vertraging oploopt. En hoewel de zon veel energie schenkt, staat naast het eiland een enorme boortoren.

Vrijdag 18 mei - aflevering 5: Winter op Schiermonnikoog
In deze vijfde en voorlaatste aflevering dwaalt schrijver en presentator Midas Dekkers over het haast uitgestorven en winterse Schiermonnikoog. Er is nauwelijks een badgast te bekennen en dus hebben de eilanders eindelijk tijd voor elkaar. In deze kleinste gemeenschap van ons land gaan de vrouwen ‘s avonds biljarten, staan de leraren voor een kleine klas, waken de vuurtorenwachters over de boel en mijmeren de boeren over het verleden. De kleinste gebeurtenis vormt er een heus evenement waarop iedereen en dus óók de burgemeester welkom is. Al knaagt ook de krimp en de vergrijzing en staat de fanfare zo onder druk. Kortom: in deze aflevering bekijken we de prijs der onafhankelijkheid en gaan we op zoek naar de ware ziel van Schiermonnikoog.

Vrijdag 25 mei - aflevering 6: Een nacht op het Wad
In deze zesde en laatste aflevering mag schrijver en presentator Midas Dekkers hoogst uitzonderlijk de nacht op Rottumerplaat doorbrengen. De droom van elke bioloog. Maar Midas is niet alleen op de Waddenzee. Jonge onderzoekers laten er hun gevangen vogels los en anderen rapen plastic op de platen. De boswachters van het Wad trekken er dan weer op uit om de kokkels op te meten. Uit dit alles blijkt het wankele evenwicht binnen het Waddengebied. Wie is de baas en wat krijgt voorrang: ecologie of -nomie? Zit de toekomst hem in vasthouden of juist loslaten? Kortom: in deze aflevering staat Rottumerplaat symbool voor het ganse gebied en gaan we op zoek naar de ware ziel van ‘het Wad’.

De Eilanden
Presentatie: Midas Dekkers
Vrijdag 11, 18 en 25 mei
Rond 21.05 uur op NPO 2

www.maxvandaag.nl | #DeEilanden | www.facebook.com/MAXdocumentaires