Hilversum,
21
maart
2018
|
16:41
Europe/Amsterdam

De Eilanden aflevering 3 en 4: Midas Dekkers snort naar Terschelling en Ameland

Vrijdag 20 april en 11 mei zendt MAX om 21.05 uur op NPO 2 aflevering drie en vier van De Eilanden uit. Op de Waddeneilanden voelt alles vrij en dynamisch aan. Is dat wel zo of zijn de Waddeneilanden gewoon verlengden van het vasteland? In De Eilanden neemt schrijver en presentator Midas Dekkers zes afleveringen én een jaar de tijd om deze complexe vraag te beantwoorden. Aflevering 3 en 4 staan in het teken van respectievelijk Terschelling en Ameland.

Aflevering 3: Terschelling – vrijdag 20 april, 21.05 uur, NPO 2
In de derde aflevering slentert schrijver en presentator Midas Dekkers met zijn Solex over het langwerpige en winderige Terschelling. Daar loopt het vakantieseizoen op zijn eind en verdwijnen langzaam de laatste tenten en zomertoeristen. Terschelling is een plek waar de tijd nog tradities vormt. Zo houdt de kooiker vast aan zijn eenvoudige bestaan en leert een inwijkeling het lokale dialect. Maar ook het spook van de moderniteit dwaalt er rond. Wat als de enige baai straks vol hotels staat en de eilanders geen beestenmarkt meer mogen houden?

Aflevering 4: Ameland– vrijdag 11 mei, 21.05 uur, NPO 2
In aflevering vier waagt schrijver en presentator Midas Dekkers zich op het zelfbewuste Ameland. Eeuwenlang was dit eiland autonoom en dat voel je nog steeds. Als je naar hun stamboom kijkt, zie je dat veel mensen verwant zijn. Toch komen er ook tal van mensen uit het Oosten en blijven sommige Duitsers er wonen. Voorts wekken de Amelanders hun eigen energie op en schieten ze in de duinen op hun avondmaal. Op Ameland kan dit allemaal. Al lukt niet alles: de vaargeul slibt regelmatig dicht, waardoor de veerboot vertraging oploopt. En hoewel de zon veel energie schenkt, staat naast het eiland een enorme boortoren.

Over De Eilanden
In De Eilanden neemt Midas Dekkers de kijker op poëtische wijze mee naar de Waddeneilanden. Een bijzonder en kwetsbaar gebied dat Midas nauw aan het hart ligt en waar natuur en toerisme niet altijd dezelfde belangen hebben.

De Eilanden
Vrijdag 20 april en 11 mei om 21.05 uur op NPO 2
Presentatie: Midas Dekkers
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @ MAXdocumentaire | #DeEilanden