Hilversum,
15
maart
2018
|
16:57
Europe/Amsterdam

De Eilanden aflevering 1 en 2: Midas Dekkers snort naar Texel en Vlieland

Vrijdag 6 en 13 april zendt MAX om 21.05 uur op NPO 2 de eerste twee afleveringen van De Eilanden uit. Op de Waddeneilanden voelt alles vrij en dynamisch aan. Is dat wel zo of zijn de Waddeneilanden gewoon verlengden van het vasteland? In De Eilanden neemt schrijver en presentator Midas Dekkers zes afleveringen én een jaar de tijd om deze complexe vraag te beantwoorden. Aflevering 1 en 2 staan in het teken van respectievelijk Texel en Vlieland.

Aflevering 1: Texel – vrijdag 6 april, 21.05 uur, NPO 2
In de eerste aflevering van De Eilanden springt schrijver en presentator Midas Dekkers op zijn oude Solex en reist af naar Texel. Daar breekt de lente aan. De fuiken zitten vol jonge vis en de lammeren vallen uit de schapen. Het eiland heeft zelfs zijn eigen ras: de Texelaar. Maar wil je op een eiland een kind krijgen, dan lonkt toch de vaste wal. Tenzij je een Texelse vroedvrouw ontmoet. Zij zorgt persoonlijk voor nog meer Texelaars. Ook de vogels maken zich op voor een nieuw seizoen en dat trekt dan weer tal van toeristen en vogelaars. Goed verdienmodel die vogels.

Aflevering 2: Vlieland – vrijdag 13 april, 21.05 uur, NPO 2
Voor deze aflevering brengt Midas Dekkers een bezoek aan het zomerse Vlieland. Vroeger een dor en arm eiland. Tegenwoordig lopen de prijzen er, net als de temperatuur, aardig op. ‘Vliebiza’ volgens de een, ‘het Capri van het Noorden’ volgens de ander. De enige bakker mag dan zoete broodjes bakken, blij is ze niet met deze evolutie. Ook de schilderes en oud-professor maken zich zorgen. Wat als de rustige plekjes en de kennis van de eigen eilandgeschiedenis verdwijnen?

Over De Eilanden
In De Eilanden neemt Midas Dekkers de kijker op poëtische wijze mee naar de Waddeneilanden. Een bijzonder en kwetsbaar gebied dat Midas nauw aan het hart ligt en waar natuur en toerisme niet altijd dezelfde belangen hebben.

De Eilanden
Vanaf vrijdag 6 april om 21.05 uur op NPO 2
Presentatie: Midas Dekkers
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #DeEilanden