Hilversum,
01
juni
2022
|
13:34
Europe/Amsterdam

Dader en slachtoffer met elkaar in gesprek in Recht in de ogen

Vanaf 7 juni

Het zal je gebeuren, je wordt slachtoffer van een overval waarbij je een pistool tegen je hoofd gedrukt krijgt en denkt dat je laatste uur heeft geslagen. Kun je je voorstellen dat je de dader daarna kan vergeven? In Recht in de ogen, een nieuwe driedelige serie van Omroep MAX, gaan slachtoffers en daders van een misdrijf met elkaar in gesprek, bekend onder de term herstelrecht. Onder leiding van presentator Charles Groenhuijsen zien we ontroerende ontmoetingen waarbij woede en tegenstellingen plaatsmaken voor begrip en erkenning, soms zelfs voor verzoening. Recht in de ogen is vanaf 7 juni om 21.20 uur te zien bij MAX op NPO 1. Bekijk hier alvast de eerste beelden.

Eén van de casussen die aan bod komt is het verhaal van een overvaller die zijn pistool richt op het hoofd van een slachtoffer. Vervolgens telt de dader af van tien tot één, het slachtoffer denkt dat zijn laatste uur geslagen is. Gelukkig overleeft het slachtoffer de overval. De dader wordt gearresteerd en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Nu, vier jaar later, gaan slachtoffer en dader met elkaar in gesprek in de gevangenis, met een bijzondere ontknoping tot gevolg.

In Nederland wordt herstelrecht duizenden keren per jaar toegepast, niet alleen bij lichte vergrijpen, maar ook in moordzaken. Toch is het bij het grote publiek onbekend. Is het voor te stellen dat je de moordenaar van een familielid vergeeft? Kun je degene die een wapen op je hoofd heeft gezet onder ogen komen? En is het dan mogelijk dat je elkaar aan het einde van het gesprek omhelst? In Recht in de ogen zegt een dader tegen een slachtoffer: “Zonder u was mijn leven kapot geweest.” En een slachtoffer over het gesprek: “De ontmoeting met de dader heeft mij bevrijd van het misdrijf.” Een ander slachtoffer over een andere dader: “Het is een diamant en die moet geslepen worden.”

Herstelrecht blijkt effectief. Onderzoek toont aan dat het slachtoffers sterker maakt, het geeft ze meer genoegdoening. Daders kunnen spijt betuigen en de kans op herhaling is na een succesvolle herstelontmoeting kleiner.

Recht in de ogen is een coproductie van Omroep MAX en DYYM.

Recht in de ogen
Vanaf dinsdag 7 juni 
Om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Charles Groenhuijsen

Aflevering gemist of nog een keer kijken? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX Instagram.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | #rechtindeogen