Hilversum,
14
juli
2017
|
17:53
Europe/Amsterdam

Consumenten 1-2-Butterfly nog steeds gedupeerd; Autoriteit Consument en Markt laat steken vallen

Maandag 17 juli

De Autoriteit Consument en Markt laat consumenten in de kou staan. MAX Ombudsman Jeanine Janssen en Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid van de SP, maken zich maandag 17 juli om 20.25 uur in Groeten van MAX op NPO 1 hard voor een instantie voor consumentenbescherming die daadwerkelijk gebruik maakt van haar bevoegdheden en haar tanden laat zien. Dit naar aanleiding van onder andere het verzaken in de ‘1-2-Butterfly case’.

Vorig jaar besteedde Groeten van MAX aandacht aan 1-2-Butterfly. Consumenten werden uitgenodigd voor een palingrokerij en belandden in een verkoopdemonstratie. Daar vond een loting plaats en wonnen ze een prijs. De prijs was korting op een reis, maar ze moesten per persoon 99 euro administratiekosten betalen.

Eenmaal thuis bleek dat er veel bijkomende kosten aan de reis zaten. Consumenten annuleerden, maar kregen de administratiekosten niet terug. In samenwerking met het Europees Consumenten Centrum maakte MAX Ombudsman een lijst met gedupeerden die ze voorlegden bij de Autoriteit Consument en Markt.

Consumenten hebben recht op geld terug. Het gaat om een onbepaalde overeenkomst, de datum was tenslotte nog niet bekend. Ook conflicteren de voorwaarden waarmee de meest voordelige voorwaarde voor de consument geldt. De autoriteit zou, na stevig aandringen van MAX, een handhavingsverzoek naar Duitsland sturen. De Duitse autoriteit zou moeten optreden.

Op maandag 17 juli zal Groeten van MAX opnieuw aandacht besteden aan dit onderwerp. Na onderzoek van de redactie bleek dat na een jaar het handhavingsverzoek nooit verstuurd is. Volgens hen een fout in het systeem. Echter heeft MAX Ombudsman tussentijds vragen gesteld hoe het ervoor stond. De autoriteit gaf aan geen nieuws te hebben. In het gehele jaar is nooit geïnformeerd bij de Duitse autoriteit. Anders had de fout in orde gemaakt kunnen worden. Er blijven nochtans herhaaldelijk nieuwe klachten binnenkomen. De consument staat met de rug tegen de muur.
 

Dit is niet de eerste keer dat er teleurstelling is over de rol van de ACM. Ook in andere zaken schieten ze tekort. Twee weken geleden werd in Groeten van MAX Hotel Piccolo aangekaart. Hierbij werd door het bedrijf al jarenlang het schriftelijkheidsvereiste geschonden met veel gedupeerden tot gevolg. In januari besteedde collega consumentenprogramma Meldpunt! aandacht aan louche incassobureaus. Het betreffende incassobureau werkte al minstens vier jaar op deze manier. Ook hier was geen sprake van lik-op-stukbeleid van de ACM.

MAX Ombudsman Jeanine Janssen: “De ACM beroept zich bij alles op haar geheimhoudingsplicht. Daardoor wordt het een grote black box waar iedereen van alles in stopt, maar nooit iemand ziet wat er daadwerkelijk voor werk gedaan wordt. Vier jaar met onderzoeken bezig zijn is absurd. Door dit beleid is Nederland een walhalla voor bedrijven die de regels met voeten treden.”

Jasper van Dijk van de SP vindt de aanpak van de ACM tekortschieten. De lakse houding en het plichtsverzuim zijn hem een doorn in het oog. Ook andere partijen ergeren zich aan de passieve opstelling van de ACM. Hij vindt tevens dat ministers de ACM als een vluchtroute gebruiken. ‘We zijn ermee bezig’ is een veel gehoorde opmerking waarna het weer zeer lang stil blijft. Hij gaat Kamervragen stellen over de werkwijze en hij wil desnoods een motie indienen om uiteindelijk tot een alternatief te komen voor deze instantie die op haar beurt wél de consument kan beschermen.

Groeten van MAX
Maandag 17 juli om 20.25 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/groetenvanMAX| @GroetenvanMAX | #GroetenvanMAX