Hilversum,
15
juni
2016
|
17:00
Europe/Amsterdam

Cees Grimbergen vervolgt tocht door pensioenindustrie

Nieuwe delen van Zwarte Zwanen op 15 en 22 juli

Nieuwe delen van Zwarte Zwanen: Cees Grimbergen vervolgt tocht door pensioenindustrie

Op 15 en 22 juli zendt MAX twee nieuwe delen van Zwarte Zwanen uit. In deze spraakmakende documentairereeks onderzoekt MAX-presentator en onderzoeksjournalist Cees Grimbergen de soms schimmige wereld van ons pensioengeld. Aan de vooravond van de twee nieuwe afleveringen zendt MAX op donderdag 14 juli een samenvatting van de tot nu toe uitgezonden delen uit.

Zwarte Zwanen – Een samenvatting van deel 1, 2 en 3 Donderdag 14 juli om 21.15 uur op NPO 2

Samenvatting van de drie spraakmakende MAX-documentaires over de Nederlandse pensioenindustrie. Cees Grimbergen onderzocht in 2013 en 2015 de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven.

De eerste drie uitzendingen veroorzaakten ophef en maakten tienduizenden reacties los. Het onderzoek naar de handel en wandel van Nederlandse pensioenbeleggers leidde tot woede van het ‘pensioenestablishment’. Hoe waagde MAX het om kritische vragen te stellen over het geschuif met verplicht afgedragen pensioenpremies van Nederlandse werknemers?

Zwarte Zwanen 4 – De schimmigheid blijft Vrijdag 15 juli om 21.00 uur op NPO 2

Vervolg op de zoektocht van journalist Cees Grimbergen in de Nederlandse pensioenindustrie. Hij probeert onder andere helderheid te krijgen in het ‘Goldman Sachs-schandaal’. Pensioenfonds Vervoer werd door de Amerikaanse zakenbank voor 250 miljoen benadeeld. Hoe liep deze zaak af? Vrachtwagenchauffeurs leggen het in het vierde deel van Zwarte Zwanen uit.

In het nieuws wordt bijna dagelijks gesproken over lagere pensioenen, hogere premies, zakkende dekkingsgraden, de desastreus lage rente en een meer individueel georganiseerd pensioenstelsel. MAX kijkt achter deze nieuwsfeiten naar de mannen en vrouwen die met 1300 miljard euro over de wereld schuiven.

Zwarte Zwanen 5 – Kan het anders met uw pensioenpremie? Vrijdag 22 juli om 20.55 uur op NPO 2

In deze aflevering aandacht voor het toezicht op mensen die verantwoordelijk zijn voor honderden miljarden pensioeneuro’s. In de pensioenwereld gaan alle betrokkenen zelf over hun integriteit. Echt toezicht is er nauwelijks. Wel veel schimmigheid in een pensioenwereld die tevreden is over zichzelf.

MAX: Zwarte Zwanen
Presentatie: Cees Grimbergen
Donderdag 14, vrijdag 15 en vrijdag 22 juli
Wisselende tijdstippen rond 21.00 uur
www.omroepmax.nl
#ZwarteZwanen