Hilversum,
13
juli
2016
|
14:15
Europe/Amsterdam

Cees Grimbergen vervolgt tocht door pensioenindustrie in Zwarte Zwanen 4

Vrijdag 15 juli, NPO 2

Op vrijdag 15 juli rond 21.00 uur op NPO 2 zendt MAX een nieuwe aflevering uit de pensioendocumentaireserie Zwarte Zwanen uit. Journalist Cees Grimbergen bericht in dit vierde deel onder andere over de 'Goldman Sachs-doofpot'.

Pensioenfonds Vervoer werd door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor 250 miljoen bedrogen. Hoe liep deze zaak af? Vrachtwagenchauffeurs van Stichting Chauffeurstoekomst leggen het in Zwarte Zwanen uit. Ze zijn verbijsterd dat hun eigen vakbonden FNV en CNV blijven zwijgen over dit gerommel met pensioengeld van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs.

Ook aandacht voor extreem winstgevende financiële producten als rentederivaten. Pensioenfondsen verdienden tussen 2008 en 2015 150 miljard euro aan deze ingewikkelde financiële innovatie. Wie legde dit geld op tafel en draaide dus op voor het verlies? Wat vindt derivatenexpert Theo Kocken van het Rotterdamse derivatenbedrijf Cardano van de kritiek op extreem gecompliceerde financiële producten? De mega-rendementen kunnen niet voorkomen dat pensioenfondsen een steeds lagere dekkingsgraad hebben. Advocaat Hester Bais reageert in Zwarte Zwanen.

Daarnaast wordt de pensioenplicht voor zzp-ers behandeld. Het draagvlak voor pensioenfondsen neemt na vele uitwassen af. Maar in de beroepsgroep schilders moeten zelfs zzp-ers pensioenpremie betalen. PvdA-staatssecretaris Klijnsma is verantwoordelijk voor deze maatregel. Hoe reageert zij op kritische vragen? Een groep zelfstandige schilders, verenigd in Zelfstandigen Bouw, heeft hier geen zin meer in. Schilder Raymond Brugman reageert.

In het nieuws wordt bijna dagelijks gesproken over lagere pensioenen, hogere premies, zakkende dekkingsgraden, de desastreus lage rente en een meer individueel georganiseerd pensioenstelsel. MAX kijkt achter deze nieuwsfeiten naar de mannen en vrouwen die met 1300 miljard euro over de wereld schuiven. Pensioenbestuurders en vermogensbeleggers gebruiken financiële technieken om hoge rendementen te halen. Maar leidt die rendementshonger niet tot kaalslag in onze echte economie? En waarom loopt de Nederlandse pensioenwereld nog steeds aan de leiband van Wall Street en de London City? Wat leert de pensioenwereld van de financiële crisis én de vertrouwenscrisis? Wat doet PvdA-staatssecretaris Klijnsma tegen uitwassen in de pensioenwereld?

Zwarte Zwanen - een samenvatting: donderdag 14 juli om 21.15 uur op NPO 2Aan de vooravond van de nieuwe aflevering zendt MAX een compilatie uit van de eerste drie delen. Zwarte Zwanen onderzocht in 2013 en 2015 de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven. De documentaires zijn tot vandaag gespreksstof in de bestuurskamers van de pensioensector. Meer informatie over de samenvatting is te vinden op de perssite van MAX.

Zwarte Zwanen 5 - kan het anders met uw pensioenpremie?: vrijdag 22 juli om 21.00 uur op NPO 2
In de vijfde aflevering van Zwarte Zwanen aandacht voor het toezicht op mensen die verantwoordelijk zijn voor honderden miljarden pensioeneuro’s. In de pensioenwereld gaan alle betrokkenen zelf over hun integriteit. Echt toezicht is er nauwelijks. Wel veel schimmigheid in een pensioenwereld die tevreden is over zichzelf.

Meer informatie over Zwarte Zwanen? Bekijk de dossierpagina en lees een interview met Cees Grimbergen op MAX Vandaag!

MAX: Zwarte Zwanen
Presentatie: Cees Grimbergen
Donderdag 14, vrijdag 15 en vrijdag 22 juli
Wisselende tijdstippen rond 21.00 uur

#ZwarteZwanen