Hilversum,
12
juni
2020
|
15:50
Europe/Amsterdam

Carrie ten Napel presenteert het Skûtsje Journaal!

Het is een bijzonder jaar voor de SKS, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen; de organisator van het SKS Skûtsjesilen bestaat 75 jaar. Dat zou groots gevierd worden. Helaas gaat, in verband met het coronavirus, het kampioenschap dit jaar niet door. Maar gelukkig heeft MAX besloten om wél aandacht te besteden aan het skûtsjesilen. Er valt immers genoeg te bespreken en terug te blikken. Het Skûtsje Journaal, gepresenteerd door Carrie ten Napel, is van zaterdag 18 tot en met zaterdag 25 juli om 17.30 uur te zien op NPO 1. Op maandag 27 en dinsdag 28 juli wordt de documentaire Het Ljouwerter Skûtsje om 17.20 uur op NPO 1, in twee delen, opnieuw uitgezonden.

Gedurende zeven afleveringen presenteert Carrie ten Napel op locatie het Skûtsje Journaal. Ze gaat langs op de locaties waar normaal de wedstrijden plaatsvinden en maakt daar verschillende reportages. Zo ontvangt Carrie elke dag een bekende Nederlander, die affiniteit heeft met Friesland en natuurlijk het skûtsjesilen. Ook worden er, in elke aflevering van het Skûtsje Journaal, twee skûtsjes uitgelicht. Met de schippers blikt Carrie terug op hun, soms roemruchte, verleden. Van gevierde titels tot misgelopen kampioenschappen, averij en andere anekdotes. En wie zijn nou eigenlijk die mannen op die indrukwekkende skûtsjes?

Verder bijzondere reportages over skûtsjesilen in het algemeen. Welke beelden van het skûtsjesilen zijn er bijvoorbeeld te vinden in het Fries Film Archief? Er staat ook een bezoek aan twee mannen die oude skûtsjes opsporen op de planning. De heren kopen de boten soms op, om ze vervolgens op te knappen en weer in volle glorie over de Friese wateren te blazen. Tot slot is, net als vorig jaar, ook Age Veldboom weer van de partij. De initiatiefnemer en oprichter van het Skûtsjemuseum in Earnewâld vertelt dagelijks over de veranderingen die de schepen door de jaren heen hebben doorgemaakt.

Carrie ten Napel: “Dit jaar kunnen we helaas niet genieten van het SKS kampioenschap op de prachtige Friese meren. Toch ben ik heel blij dat we desondanks nieuwe afleveringen over het skûtsjesilen mogen maken. Want het 75-jarig bestaan van de SKS kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ik heb erg veel zin om binnenkort weer naar Friesland af te reizen en daar mooie reportages te gaan maken.”

Skûtsje Journaal
Van zaterdag 18 tot en met zaterdag 25 juli (m.u.v. zondag 19 juli)
Om 17.30 uur op NPO 1
Presentatie: Carrie ten Napel

Het Ljouwerter Skûtsje (deel 1 en 2)
Maandag 27 en dinsdag 28 juli
Om 17.20 uur op NPO 1

Instagram/omroepMAX_ | Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | www.maxvandaag.nl