Hilversum,
22
december
2016
|
16:46
Europe/Amsterdam

BROOD: aflevering 3 en 4 in Italië

Donderdag 2 en 9 februari 2017

Op donderdag 2 en 9 februari zendt MAX om 22.20 uur op NPO 1 het smaakvolle programma BROOD uit. Meester Patissier Robèrt van Beckhoven reist deze twee afleveringen door het zonnige Italië op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.

Aflevering 3: Italië – donderdag 2 februari om 22.20 uur op NPO 1
In het noorden van Toscane raapt Robèrt kastanjes in het bos. Hij brengt ze naar de molen van Daniele Rossi, waar ze worden gedroogd en gemalen. Het kastanjebrood was bijna verdwenen uit de streek, maar gelukkig bracht student Fabio Bertolucci het brood la marocca di casola weer terug op de kaart.In Italië heeft iedere regio zijn eigen brood. In de omgeving van Brescia bakt wereldkampioen bakken Simone Pane di Monococco, een overheerlijk brood gemaakt van eenkorn, een oergraan.

Bij de moderne molen van de familie Dallagiovanna ziet Robèrt hoe graan door buizen van de silo wordt geblazen, zodat alleen de fijnste bloem overblijft voor de lekkerste broden.

Ook het Toscaanse pelgrimsdorpje Altopascio heeft haar eigen brood. Bij bakker Massimo leert Robèrt hoe hij het zoutloze brood maakt én waarom er eigenlijk helemaal geen zout in zit. Op het plein, onder toeziend oog van de vrouwelijke burgemeester, deelt Robèrt de versgebakken broden uit aan willekeurige voorbijgangers.Iedere donderdag verschijnt er een recept uit de aflevering op www.maxvandaag.nl.

Aflevering 4: Italië – donderdag 9 februari om 22.20 uur op NPO 1
In het dorpje Genzano, vlak bij Rome wordt het overheerlijke pane di genzano gemaakt. Het brood kreeg als allereerste ovenproduct het keurmerk IGP, wat inhoudt dat het alleen in dat dorp gemaakt mag worden. Robèrt van Beckhoven bakt met Marco het brood en brengt het in de bestelbus naar de levendige hoofdstad Rome.

In Rome stopt hij even bij het monument van Eurysaces, een topbakker uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, die 2000 jaar geleden een gigantische graftombe liet bouwen. Ook gaat Robèrt op zoek naar de bakker van de paus en… die wordt gevonden! De paus eet het liefst een heel speciaal brood dat ook in de Bijbel wordt omschreven.

Robèrt vervolgt zijn weg naar het zuiden, waar de 87-jarige ‘nonno’ Vincenza Robèrt Altamura-brood leert maken.

Iedere donderdag verschijnt er een recept uit de aflevering op www.maxvandaag.nl.

MAX: BROOD
Presentatie: Robèrt van Beckhoven
Donderdag 2 en 9 februari 2017
Iedere donderdag om 22.20 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl | facebook.com/broodMAX | @BROODMAX | #BROODMAX