Hilversum,
20
mei
2022
|
15:41
Europe/Amsterdam

Branche en PvdA zeggen: 'gedupeerden uitvallende zonnepanelen moeten financieel gecompenseerd worden'

Vrijdag 20 mei

Gebruikers van zonnepanelen die minder zonne-energie kunnen leveren door overbelasting van het stroomnetwerk moeten financieel gecompenseerd worden. Dat stellen de brancheorganisatie Holland Solar en PvdA Tweede Kamerlid Joris Thijssen vanavond om 19.50 uur op NPO 2 in Meldpunt. Zo’n 75 duizend huishouden hebben te maken met een te kleine capaciteit van het netwerk, waardoor zonnepanelen automatisch uitschakelen als de zon flink schijnt, werd afgelopen week bekend. Het nieuws veroorzaakte veel boze reacties van eigenaren van zonnepanelen. 

In Meldpunt vertelt de gedupeerde familie Huisman uit Onderdijk dat hun zonnepanelen steeds vaker uitstaan door gebrek aan capaciteit van het stroomnetwerk. "Het is scheef, nu moeten we bijbetalen, in plaats van dat we geld verdienen met opgewekte stroom", zegt mevrouw Huisman. De familie moet voor honderden euro’s per jaar stroom bijkopen.

Brancheorganisatie Holland Solar sluit zich aan bij het voorstel. "Deze mensen worden buiten hun schuld om hiermee geconfronteerd. Die moeten gecompenseerd worden door degene die verantwoordelijk is voor dit probleem", zegt directeur Wijnand van Hooff. Holland Solar voert regelmatig politiek overleg over de zonne-energiesector en vertegenwoordigt honderden installatiebedrijven.

Tweede Kamerlid Joris Thijssen noemt het ontzettend frustrerend voor de eigenaren van zonnepanelen. "Mensen die hierdoor zwaar getroffen worden moeten financieel gecompenseerd worden door de netwerkbedrijven." De PvdA gaat hier vragen over stellen aan minister Jetten van Klimaat en Energie.

Holland Solar wil een voortvarende aanpak van de netwerkproblemen. "De belangrijkste oplossing is dikkere kabels leggen. De topologie van het netwerk moet helemaal anders. Dat is een taak waar de netwerkbeheerders voor staan." De brancheorganisatie is ook in gesprek met de netbeheerders om op korte termijn oplossingen te vinden, zoals het slim afschalen van de stroomleveranties.

De drukte op de zonnepanelenmarkt is momenteel groot. Installatiebedrijf Triplesol uit Mijdrecht heeft een lange wachtlijst van nieuwe klanten die soms maanden moeten wachten op de installatie van zonnepanelen. Er is een groot tekort aan technische materialen zoals omvormers. Thijssen zal bij minister Jetten aandringen op een actieplan om de personeelstekorten in de branche op te lossen. Thijssen: ‘We hebben heel veel mensen nodig die kabels kunnen leggen, die lokale buurtbatterijen kunnen plaatsen, zodat die zonnepanelen hun stroom kwijt kunnen. Daar moet echt een groot actieplan voor komen, net zoals bij de leraren in het onderwijs, die betaald het vak kunnen leren.’

MAX: Meldpunt
Vrijdag 20 mei
Om 19.50 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
MAXMeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Aflevering gemist of nog een keer kijken? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/MAXMeldpunt | Twitter.com/MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt