Hilversum,
12
januari
2021
|
13:58
Europe/Amsterdam

Bonusaflevering succesvolle podcastserie Opvliegers online

De bonusaflevering van de MAX/NPO Radio 1-podcast Opvliegers is vanaf nu overal te beluisteren. Een bijzondere aflevering waarin makers Elles de Bruin en Astrid Cornelisse met enkele hoofdrolspelers en luisteraars terugblikken op het succes van de podcast. Inmiddels luisterden bijna 95.000 mensen naar Opvliegers waarin programmamaker Elles de Bruin in de wereld van de menopauze duikt. De bonusaflevering is hier te beluisteren. 

De podcast Opvliegers heeft een hoop teweeg gebracht. Elles de Bruin, ontving vele reacties van vrouwen die zich herkenden in de verhalen. Elles: “Een van de vrouwen die reageerde vertelde mij dat de tranen over haar wangen biggelden tijdens het luisteren van de podcast. Zoveel herkenning en erkenning. Ze zei: "Het is zo fijn om te horen dat ik geen aansteller ben." 

In de extra aflevering zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken, van het OLVG West uit Amsterdam: “Ik denk dat je heel veel bereikt hebt, en heel veel mensen hebt bereikt en ook dat je het hiermee bespreekbaar maakt. Want dat is het punt waar het nog erg aan ontbreekt. Vrouwen durven er niet over te praten, en dat er ook nog heel weinig kennis is bij zorgprofessionals, ook bij gynaecologen. Het is een feest der herkenning.

Eveline Bakker van Stichting Vuurvrouw, die vrouwen informeert over de overgang, is het daarmee eens: “We merken dat dit soort initiatieven heel erg worden gewaardeerd, waarin niet alleen experts aan het woord komen, maar ook de ervaringen van andere vrouwen. Dat was een hele mooie toevoeging en gaf veel herkenning. Daar is veel behoefte aan."

In de bonusaflevering komt ook Corinne Ellemeet, kamerlid van GroenLinks, aan het woord. Zij heeft eind vorig jaar een motie ingediend in de Tweede Kamer, waarin ze het kabinet vraagt meer aandacht te geven aan het fenomeen overgang. "Het is een maatschappelijk probleem. Veel vrouwen vallen in deze periode uit, met alle gevolgen van dien, ook voor de economie. Vrouwen moeten betere voorlichting krijgen over deze periode in hun leven", legt Ellemeet uit in de bonusaflevering. De motie is inmiddels aangenomen.

Lily Koopmans, die via het MAX Opinie Panel aan het woord komt in Opvliegers, zegt: "Ik herken alle verhalen van alle vrouwen die erin zitten. Alleen waar ik mij soms aan irriteer, als vrouwen zeggen ‘Overgang? Nooit ergens last van gehad’. Iemand kan er geen last van hebben, dat is geweldig, als je er zo doorheen bent gevlogen. Maar die ondertoon, of ze jou kwalijk nemen dat jij die problemen wel hebt, dat moet ergens aan liggen, dat kan niet anders."

Elles hoopte met deze podcast het taboe rondom de overgang eindelijk te doorbreken. “De afgelopen weken heb ik gezien dat het onderwerp menopauze zoveel los heeft gemaakt. Als maker, en ervaringsdeskundige, is dat geweldig om te zien en ik ben ook heel blij dat we hier een steentje aan hebben kunnen bijdragen en het debat nog meer op gang hebben kunnen brengen. Als ik alle reacties lees denk ik dat we op de goede weg zijn.

Over de overgang bestaan veel misverstanden. Huisartsen en gynaecologen die klachten niet serieus nemen. In deze podcast volgt Elles de Bruin de overgang in de hoop het taboe nu eindelijk te doorbreken. Of het nu gaat over een droge vagina, stemmingswisselingen, hormoontherapie, de werkvloer, geestelijke gezondheid of mannen - want ja, ook mannen komen in de overgang terecht - in deze podcast komt het allemaal ter sprake.

De 8-delige podcastserie Opvliegers en de bonusaflevering zijn beschikbaar via de NPO Radio 1-app en website, de NPO Luister-app en Spotify. 

MAX: Opvliegers
Presentatie: Elles de Bruin
8 afleveringen + bonusaflevering
www.npoluister.nl | www.maxvandaag.nl
De bonusaflevering is hier te beluisteren