Hilversum,
09
januari
2023
|
10:35
Europe/Amsterdam

Binnenkort bij MAX - Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film

Wat maakt Twente tot Twente en welke veranderingen hebben er de laatste eeuw plaatsgevonden? Actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems maakten aan de hand van archiefbeelden een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. De documentaire Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film is te zien op zondag 12 februari om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Na een oproep in Twente voor filmmateriaal kwamen tientallen amateurfilms boven water. Een jaar lang werden filmpjes verzameld; van amateurfilms tot Polygoonjournaals en van bedrijfsfilms tot tv-reportages. Het resultaat is een documentaire over bijzondere en alledaagse gebeurtenissen in Twente, op film vastgelegd in de periode van 1915 tot 2015 en voorzien van voice-over door Johanna ter Steege, uiteraard in het Twents.

De documentaire neemt de kijker mee langs hoogte- en dieptepunten van de afgelopen eeuw. Het is een film over tradities die blijven en gewoonten die veranderen. Van de ontwikkeling van dorpen en steden, de opkomst en ondergang van de textielindustrie tot (ingrijpende) gebeurtenissen. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp van 2000 in Enschede en het landskampioenschap van FC Twente in 2010. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod, met Twentenaren zelf aan het woord. 

Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film
Zondag 12 februari 
Om 19.20 uur bij MAX op NPO 2

MAX-programma‚Äôs terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_Twitter.com/OmroepMAX | #zodoowiejleudat