Hilversum,
06
mei
2016
|
11:16
Europe/Amsterdam

Bijzondere MAX 2Doc: Ger, mijn hoofd in eigen hand

Maandag 6 juni om 22.55 uur op NPO 2

In hoeverre moeten mensen met dementie de regie over hun eigen leven uit handen geven, en wanneer? Op maandag 6 juni, om 22.55 uur op NPO 2 zendt MAX de 2Doc Ger, mijn hoofd in eigen hand uit. Documentairemaker Pim Giel portretteert hierin de bijzondere alzheimerpatiënt Ger van der Gaast.

De nu 64-jarige Ger kreeg in 2010 op jonge leeftijd alzheimer gediagnosticeerd. Ondanks dat het - vreemd genoeg - bij Ger gaat om een vorm waar minder geheugenverlies optreedt, is zijn leven sindsdien compleet in de war. Hij moet afscheid nemen van zijn baan, zijn relatie wordt na 30 jaar beëindigd en hij woont in eerste instantie noodgedwongen samen met zijn ex-partner en diens huidige vriend. Uiteindelijk moet hij zijn twee huizen verkopen en belandt hij in een zorginstelling.

Niet alleen Gers ziekte zorgt voor een complexe situatie. Ger heeft een achtergrond in de zorg en hij heeft kritische noten aan het adres van deze zorg en het nieuwe zorgbeleid. Tegelijkertijd is hij er als patiënt afhankelijk van.

Toch laat de documentaire ook zien hoe Ger, tot op zekere hoogte, de regie van zijn leven weer in eigen handen neemt. Voor het project DemenTalent is hij als vrijwilliger werkzaam als gastdocent voor een zorgopleiding in Utrecht. En hij maakt als een van de eerste in Nederland gebruik van een nieuw hulpmiddel, de zogeheten dementie buddyhond.

Regisseur/ producent Pim Giel heeft 30 jaar ervaring in de zorg. Hij werkte in de verpleging, ouderenzorg, op de intensive care, was docent en zelfstandig innovatiemanager. Ger van der Gaast doceerde op de hbo-opleiding van Pim. Pim raakte geïntrigeerd door de manier hoe Ger met zijn ziekte omging en besloot hem in een documentaire centraal te zetten

Maandag 6 juni
Om 22.55 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl