Hilversum,
12
augustus
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Beleef het live: MAX Avondconcert vanaf de Zeister Muziekdagen

Nieuw bij MAX: Drie Vorstinnen van Oranje

Hilversum, 12 augustus 2015 - Na de serie ‘Drie Koningen van Oranje’ over koning Willem I, Willem II en Willem III, zendt  MAX nu ‘Drie Vorstinnen van Oranje’ uit. Paul Rem, kenner van de geschiedenis van Oranje, onderzoekt in deze driedelige documentaire reeks samen met autoriteiten zoals Wilhelmina-biograaf, prof. Cees Fasseur, biograaf Dik van der Meulen (Multatuli en Willem III), journalisten Elsbeth Etty, Han van Bree en Bert van Nieuwenhuizen wat Emma, Wilhelmina en Juliana voor ons land hebben betekend.

Het is tijd om met nieuwe ogen naar het functioneren van deze staatshoofden te kijken en om het bestaande beeld van de drie vorstinnen bij te stellen.

Aflevering 1: Emma - zaterdag 15 augustus om 19.10 uur op NPO 2
Koningin Regentes Emma van Waldeck-Pyrmont redde de Oranjemonarchie en zette alle moderne middelen in, waaronder de fotografie, om het Huis van Oranje meer zichtbaar en populair te maken. Onder haar leiding werd de jonge Wilhelmina professioneel en op Spartaanse wijze opgeleid voor haar koningschap. Koningin-regentes Emma was de grondlegger van het moderne koningschap zoals we dat nu kennen. Zij bedacht ook de viering van koninginnendag en de presentatietoer door alle provincies.

Aflevering 2: Wilhelmina - zaterdag 22 augustus om 19.55 uur op NPO 2
Er is geen Oranje zo mateloos populair geweest als koningin Wilhelmina. Naar de troonsbestijging op 18-jarige leeftijd van de jongste koningin van Europa was jarenlang uitgekeken. De inhuldiging in de Nieuwe Kerk in 1898 in Amsterdam was een spektakel.

Wilhelmina is koningin in turbulente tijden. In heel Europa heerst onrust waaruit de Eerste Wereldoorlog voortkomt en later speelt ze een rol van betekenis in de Tweede Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina had van jongs af aan een sterke band met de krijgsmacht. Zij geloofde dat de Oranjes door God aan het hoofd waren gesteld om het Nederlandse volk te leiden en voelde zich geroepen in het voetspoor te treden van de vader des Vaderlands ‘Willem van Oranje’.

Aflevering 3: Juliana -  zaterdag 29 augustus om 19.35 uur op NPO 2
Juliana wordt steeds vaker een ‘onderschatte vorstin’ genoemd. Ze werd mede door Bernhard in haar Canadese periode afgebeeld als een gelukkige huisvrouw, terwijl ze in die jaren de Overzeese gebiedsdelen bezocht en goodwill bezoeken afgelegde bij het echtpaar Roosevelt, de president van Amerika en zijn vrouw.

Koningin Juliana was een sociaal betrokken staatshoofd in het naoorlogse Nederland tijdens de wederopbouw en de de-kolonisatie. Thema’s als samenwerking tussen mensen en naties en de Europese eenwording worden door haar in talloze redevoeringen vurig bepleit.

Tegelijkertijd worstelt ze met haar afhankelijkheid van haar moeder en van haar echtgenoot, Prins Bernhard. Vanaf het begin van haar koningschap is ze een staatshoofd met een democratische inslag dat het heel goed kon vinden met sociaal democraten als Willem Drees en Joop den Uyl. 

De serie is gemaakt door programmamakers Inge le Cointre en Elles Elberse. De centrale presentatie is in handen van Paul Rem, conservator bij Paleis Het Loo en kenner van de geschiedenis van ons koningshuis.

Geproduceerd door Sarphati Media voor Omroep MAX

Let op; afwijkende aanvangstijden: 
Aflevering 1: Regentes-koningin Emma op 15 augustus om 19.10 uur op NPO 2
Aflevering 2: Koningin Wilhelmina op 22 augustus om 19.55 uur op NPO op 2
Aflevering 3: Koningin Juliana op 29 augustus om 19.35 uur op NPO 2

www.omroepmax.nl