Hilversum,
02
november
2023
|
10:05
Europe/Amsterdam

Beatlenieuws: MAX volgt gepensioneerde Dave tijdens Beatles-masterstudie in Liverpool

Nieuwe MAX-podcastserie: Gek van de Beatles

Een jeugddroom die je nooit na hebt kunnen jagen: we hebben er bijna allemaal wel één. En bij verreweg de meesten van ons blijft het bij een droom. Dat geldt niet voor de 72-jarige Dave uit Numansdorp. In 2022 besluit de gepensioneerde Dave dat zijn grootste, onvervulde wens in vervulling moet gaan: een masterstudie doen in de door hem zo geliefde Beatles, aan de prestigieuze Universiteit van Liverpool. Vanaf 28 november is Dave’s studieavontuur te horen in de podcast Gek van de Beatles van Omroep MAX en NPO Radio 5.

Vorig jaar werd Dave – na een zware selectieprocedure – toegelaten tot één van de meest tot de verbeelding sprekende masterstudies van de wereld: The Beatles Music Industry and Heritage aan de Universiteit van Liverpool. De studie werd samengesteld door sir Paul McCartney himself en slechts een handjevol studenten wordt jaarlijks toegelaten tot de toonaangevende muziekopleiding. Wie slaagt, mag zich officieel Beatles-kenner noemen. Voor Dave betekent dat wanneer hij slaagt, hij de enige officiële Beatles-kenner van Nederland is. 

Niet dat Dave, voordat hij aan zijn studie begon, geen Beatles-kenner was. Integendeel. Dave is misschien wel de grootste Beatlesfan van Nederland. Hij groeide met ze op, maakt onderdeel uit van een vierkoppige vriendengroep die zichzelf naar de Beatles vernoemt, is een wandelende Beatle-encyclopedie, bezit alle platen en draagt zelfs een grijze variant van het iconische Beatleskapsel.

De droom van Dave om een muzikale studie te doen ontstond in zijn jeugd, aan de vooravond van zijn studentenleven. Dat studentenleven kwam er, maar door omstandigheden werd het een ingenieursopleiding. In de zesdelige podcast Gek van de Beatles volgen we Dave een jaar lang tijdens het alsnog waarmaken van zijn grote droom. Van het moment dat hij afscheid neemt van zijn geliefde vrouw, vrienden, Feyenoord en Rotterdam en op de boot naar Liverpool stapt, voor het eerst op kamers gaat, tot hij zijn diploma ontvangt. Of niet. Want lang niet elke student slaagt voor deze masterstudie.

Samen met Dave dompelt de luisteraar van Gek van de Beatles zich onder in de Beatles. Met nostalgische fragmenten, veel fijne muziek en trivia. Dave’s verhaal wordt verteld door mede-Rotterdammer Martin van Waardenberg.

Gek van de Beatles, van Omroep MAX en As we Speak Podcasts is vanaf 28 november te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar MAXVandaag.nl/podcast.