Hilversum,
23
juni
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Baardmannetjes


Hilversum, 23 juni 2014 - Hans Dorrestijn en Nico de Haan zijn de Baardmannetjes van MAX deze zomer. Vanaf vrijdag 18 juli is deze nieuwe serie te zien bij MAX rond 21.20 uur op Nederland 2. Elke week bezoeken Nico de Haan en Hans Dorrestijn een natuurgebied in Nederland.  Nico kent deze gebieden als zijn broekzak en vertelt over de aanwezige flora en fauna. Hans laat zich graag verrassen en heeft elke week een nieuwe wens.

Deze wens past bij het seizoen en bij het te bezoeken gebied. In de Eempolder wenst Hans bijvoorbeeld baltsende kemphanen te zien en in de Wieden hoopt hij op de kleinste waterhoen. Maar elke week de kneu zien, zou Hans ook enorm waarderen aangezien de kneu een van zijn 600 lievelingsvogels is. Minstens even belangrijk als de wens, is de weg er naar toe. Op weg naar het doel belanden ze op allerlei zijpaden; als ze op zoek zijn naar de kleinste waterhoen, lopen ze over trilveen en vertelt Nico de geschiedenis van het verdronken dorp in de Wieden. De informatie komt vooral van Nico. De rol van Hans is tweeledig: die van de nieuwsgierige liefhebber en die van de woordkunstenaar die zich opwindt over biologen die de naam van het vogeltje Baardmannetje ongevraagd hebben veranderd in Baardman en die Nico ’s avonds bij het haardvuur verblijdt met een gedicht over de grasmus.

Een paar dagen lang verblijven de heren in het natuurgebied. Wandelend, fietsend of per boot begeven zij zich door het gebied. De nachten brengen ze door in een kleine camper. Natuurlijk hoop je als kijker dat de wens van Hans in vervulling gaat, maar zo belangrijk is dat niet, de reis zelf is de bestemming.

Baardmannetjes, Hans en Nico, zijn een bijzonder duo:
Nico weet alles van de natuur, Hans weet meer van tekst en humor. Maar ze delen een passie voor de natuur en hebben elkaar daarin gevonden. Het programma is een mix van informatie over de natuur, gedichten en verhalen die daar mee te maken hebben en veel humor.


Aflevering 1 – De Wieden
We gaan in De Wieden op zoek naar de purperreiger. Onderweg zien de heren de zwarte stern, de tafeleend en een kokmeeuwkolonie. Ze horen de snor en varen langs het verdronken dorp.
Boswachter Ronald laat ze balanceren op trilveen, ze bezoeken de eeuwenoude eendenkooi en overnachten in een camper middenin de natuur.

Aflevering 2 – Eempolder + Arkemheen
Deze week gaan de heren de Eempolder en Arkemheen verkennen. Hans hoopt hier de baltsende kemphaan te gaan zien, Nico doet zijn uiterste best om de wens van Hans in vervulling te laten gaan. Er vliegen ontzettend veel weidevogels over en weer. De grutto wordt goed vertegenwoordigd en de heren zien een grote groep ganzen voorbij komen. Tijdens hun fietstocht door de polder komen ze een schaapskudde tegen en Nico wordt even terug gebracht naar zijn jeugd door het drinken van een glaasje verse melk bij de boer.
De camper is ook weer van de partij en wordt op een prachtig plekje neergezet. Een bezoekje aan het oude stoomgemaal mag niet ontbreken, de heren zien hem zelfs in werking.

 

MAX: Baardmannetjes (6 afleveringen)
Vanaf 18 juli tot en met 22 augustus 2014
Iedere vrijdag rond 21.20 uur op NED 2
www.omroepmax.nl