Hilversum,
30
september
2021
|
11:12
Europe/Amsterdam

ARIA: Dit zijn de 10 kandidaten

Vanaf zondag 10 oktober

Het zijn ervaren amateurs, conservatoriumstudenten en afgestudeerden die al vele jaren aan hun stem gewerkt hebben en een hoog niveau hebben bereikt. De tien operazangers Elenora, Hugo, Isabel, Maayan, Michiel, Ami, Amy, Helene, Laura en Sam zijn klaar om het grote publiek omver te blazen en met elkaar de strijd aan te gaan in het nieuwe MAX-programma ARIA. In de eerste twee afleveringen maken we kennis met steeds vijf van hen. Begeleid door het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Leonard Evers zingen zij ieder één bekende aria die beoordeeld wordt door de vakjury én de mysterieuze secret judge. Op MAXVandaag.nl/ARIA stellen de tien kandidaten zich alvast voor aan Nederland. ARIA is vanaf zondag 10 oktober om 20.30 uur te zien op NPO 1.

ARIA - aflevering 1 - zondag 10 oktober 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Deze week maken we kennis met Elenora, Hugo, Isabel, Maayan en Michiel. Isabel zingt een van de beroemdste aria’s die Puccini ooit schreef en Hugo waagt zich aan het prachtige en zeer bekende La donna è mobile. Countertenor Maayan zingt een vrouwenrol uit de opera Rinaldo, en de ontroerende aria van Michiel komt uit Tosca. Elenora brengt een heerlijke onbezorgde wals uit Roméo et Juliette ten gehore.

ARIA - aflevering 2 - zondag 17 oktober 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Deze week maken we kennis met Ami, Amy, Helene, Laura en Sam. Amy kruipt in de rol van de prachtige en vrijgevochten Carmen en Sam zingt een aria uit Mozarts’ beroemde komische opera Le Nozze di Figaro. Sopraan Helene smeekt in haar rol van Norma in haar aria de Maangodin om vrede, Laura brengt een uitbundige aria vol levenslust uit La Bohème en Ami waagt zich aan een van de bekendste en moeilijkste aria’s die er zijn, waarin ze de op één na hoogste noot ooit geschreven voor opera zal moeten zingen.

Na de eerste twee afleveringen keren de acht overgebleven kandidaten terug in aflevering drie en vier waar vervolgens ook weer een kandidaat afvalt. Voor de kandidaten is deelname aan ARIA een moedige stap. De emotionele en vaak technisch uitdagende muziek vergt veel discipline en uithoudingsvermogen. ARIA is meer dan een talentenjacht.

In het NPO Radio 4-programma Maatwerk wordt elke maandag tussen 14.00 en 16.00 uur met de afvaller teruggekeken op het grote ARIA-avontuur. Hoe was het voor de operazangers om mee te doen en wat hebben ze geleerd?

Webserie ARIA Aangekleed
In de online serie ARIA Aangekleed volgen we art director Maarten Spruyt achter de schermen. Maarten is verantwoordelijk voor de styling van de kandidaten. Hoe kiest hij het perfecte kostuum bij een rol en aria, en welke keuzes worden er gemaakt op het gebied van haar en make-up? De achtdelige online serie is te zien op MAXVandaag.nl/ARIA.

Over ARIA
ARIA is een achtdelige serie gepresenteerd door Dionne Stax waarin tien talentvolle operazangers wekelijks een bekende aria zingen die wordt beoordeeld door de vakkundige jury bestaande uit Tania Kross, Rosemary Joshua en Henk Poort. Na acht weken is de ontknoping: wie wordt het grootste nieuwe operatalent van Nederland? De winnaar krijgt een studiebeurs aan de Nationale Opera.

ARIA
Vanaf zondag 10 oktober
Rond 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax 
Jury: Tania Kross, Rosemary Joshua en Henk Poort
www.MAXVandaag.nl/ARIA

ARIA is een co-productie van Omroep MAX en MediaLane met financiële ondersteuning van de VriendenLoterij en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Onderstaande foto's mogen gebruikt worden ter promotie van ARIA o.v.v. Merlijn Doomernik. 

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #ARIA