Hilversum,
10
september
2019
|
10:06
Europe/Amsterdam

Angela Merkel in nieuwe reeks van Door Andere Ogen

Vanaf maandag 16 september om 20.25 uur op NPO 2 zendt MAX wekelijks een nieuwe reeks van het programma Door Andere Ogen uit. Hierin worden portretten geschetst van bijzondere personen door de ogen van anderen. In de eerste aflevering staat Angela Merkel centraal.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het MAX-programma Door Andere Ogen wordt Angela Merkel geportretteerd, voor wie als bondskanselier de laatste ronde is aangebroken. Haar leven en carrière worden geschetst door de Duitse politicologe Julia Schramm, die onder de titel Vijftig tinten Merkel een boek over haar schreef, oud-correspondent Margriet Brandsma, Merkels oud-wiskundeleraar Hans-Ulrich Beeskow en toneelmakers Benjamin Moen en Floor Houwink ten Cate, die in ons land een opera over Merkel op de planken brachten.

De uitzending beschrijft de tragiek van Merkel, die in de laatste jaren heeft moeten toezien hoe, vooral in de gebieden waar zij opgroeide - de voormalige DDR - de uiterst rechtse AFD (Alternative für Deutschland) terrein heeft gewonnen. Gevolg onder meer van de vluchtelingencrisis, waarin Merkel een miljoen ontheemden toegang verleende tot haar land. “De laatste vijf jaar zijn knalhard voor haar geweest”, zegt Julia Schramm. “Ze is zwaar aangeslagen. In haar hele verschijning is zichtbaar hoe zo’n verantwoordelijkheid je naar de afgrond kan slepen”. Ook Margriet Brandsma duidt op het fysieke ongemak van Merkel, de kanselier die met enige regelmaat trillend over haar hele lichaam in beeld is gebracht. “Ik vermoed dat het een uiting is van oververmoeidheid”.

Door Andere Ogen toont de wonderlijke carrière van Angela Merkel. Geboren in West-Duitsland verhuist haar vader, die dominee is, naar de DDR. Haar jeugd in het communistische land is bepalend. Als ze als jonge vrouw wordt benaderd door de Stasi, de geheime dienst, om spionne te worden, verzint ze op advies van haar moeder de smoes dat ze geen geheimen kan bewaren. “Maar juist dat, het vermogen om te zwijgen, is later haar grootste kwaliteit gebleken'', zegt Margriet Brandsma.

De uitzending belicht ook Merkel als machtsfiguur. Een vrouw die “politieke vadermoord” bedrijft op haar ontdekker Helmut Kohl en die zich in het door mannen gedomineerde toneel niet laat intimideren: Donald Trump die een handdruk weigert, Poetin die tijdens haar bezoek bewust zijn waakhond (Merkel is bang voor honden) laat opdraven. Margriet Brandsma beschrijft hoe Merkel achter de schermen met gevoel voor humor de mannen om haar heen imiteert en persifleert, “maar ze zal er voor waken dat zoiets ooit wordt gefilmd”.

Haar wiskundeleraar Beeskow herinnert zich Angela als de meest briljante leerling uit zijn leven. Hij stond als leraar aan de wieg van haar latere carrière als natuurkundige en werd door Merkel in Berlijn uitgenodigd, toen zij voor het eerst als bondskanselier werd beëdigd. “Natuurlijk was ik enorm trots”.

Door Andere Ogen: Angela Merkel
Vanaf maandag 16 september
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl 

#DoorAndereOgen | twitter.com/MAXdocumentaires | facebook.com/MAXdocumentaires | instagram.com/OmroepMAX_