Hilversum,
04
augustus
2022
|
09:47
Europe/Amsterdam

Afleveringen We zijn er Bijna!

Vierentwintig gepensioneerde echtparen trekken in een georganiseerde groepsreis met caravan of camper dwars door de Spaanse binnenlanden. In 33 dagen doen ze 13 campings aan, te beginnen aan de Costa Verde aan de noordkust. Via de Spaanse hoogvlakte trekt de groep naar het zuidelijke Andalusië en na een kleine 3000 kilometer eindigt de vakantie aan de Middellandse Zee vlakbij Tarragona. Martine van Os reist mee en volgt de belevenissen van de vakantiegangers in de zesdelige serie We zijn er Bijna! Het nieuwe seizoen is vanaf 16 augustus, om 21.20 uur bij MAX te zien op NPO 1. 

Zoals ieder jaar heeft de groep een reisleiders-echtpaar en dit jaar zijn dat Ger en Evelyne Timmer. Alle landen van Europa en veel daarbuiten hebben ze gezien, maar vooral Spanje zit in hun hart. Evelyne is van oorsprong een Française met Spaans-Baskisch bloed en door haar studie Spaans en Portugees verknocht aan het Iberische schiereiland. Haar rappe Spaanse tong komt in het begeleiden van de groep zeer goed van pas en Ger is met zijn militaire achtergrond een groepsleider die houdt van duidelijke afspraken. Voor de 22e keer gaan ze als vrijwilligers mee om een groepskampeerreis in goede banen te leiden: ‘We vinden het ontzettend leuk. De winterperiode zijn we er al druk mee om ons te verdiepen in de route en alles wat we tegenkomen tijdens de reis. Het geeft ons een kick als na afloop de mensen tevreden zijn.’

Aflevering 1 – dinsdag 16 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
In de eerste aflevering komt de groep aan in San Vicente de la Barquera op een camping vlakbij zee met uitzicht op de hoge besneeuwde toppen van de bergketen Picos de Europa. Er zijn excursies naar onder andere de steden Valladolid en Salamanca. De eerste dagen is iedereen nog bezig met het proberen onthouden van de namen van alle medereizigers, maar na een paar happy hours plus een spelletje jeu de boules, is dat euvel in het groepsproces snel verholpen.

Aflevering 2 – dinsdag 23 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
De groep reist van Salamanca naar een camping midden in het natuurgebied bij het Nationaal Park Montfragüe. Dit park in de Extremadura is één van de belangrijkste roofvogelgebieden van Europa. Vooral de vale gieren met hun spanwijdte van zo’n drie meter zijn in trek bij natuurliefhebbers. Onder leiding van een gids bezoekt de groep dit park. Na afloop van de excursie hoeft niemand te gaan koken. De campingbaas maakt voor de gehele groep een grote pan met één van de beroemdste gerechten van Spanje: Paella. Er is in deze omgeving ook oog voor cultuur. Het klooster van Guadalupe staat de volgende dag op het programma. Jan en Willy slaan deze excursie over: ze hebben autopech en hopen bij een plaatselijk garagebedrijf het kapotte onderdeel te vervangen, want de volgende dag staat er alweer een reisdag op het programma.

Aflevering 3 – dinsdag 30 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
De Zuid-Spaanse steden Cordoba en Sevilla staan deze week op het programma voor de deelnemers van We zijn er Bijna! Maar in Andalusië strijkt de groep ook neer op een camping bij het minder bekende dorp El Rocio waar de straten niet van klinkers of beton, maar van zand zijn. Gezinnen in huifkarren, mannen met cowboypakken op paarden rijden er kris kras door elkaar. Het stoffige dorp waar de tijd stil lijkt te staan, ondergaat elk jaar rondom Pinksteren een metamorfose. De processie die hier  op Pinksterzondag wordt gehouden, trekt honderdduizenden mensen naar El Rocio. De groep kampeerders verblijft vier dagen op de camping bij het dorp een week voor de grote processie, maar de drukte is al goed merkbaar. Vooral de groepen jongeren die met dans en muziek de komst van het heiligenbeeld van de maag Maria naar El Rocio bezingen, houdt de kampeerders uit de slaap.

Aflevering 4 – dinsdag 6 september om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Van het stoffige cowboydorp El Rocio trekken de deelnemers van We zijn er Bijna! naar de kust, naar het mondaine Marbella. Hier liggen de meest luxueuze jachten in Puerto Banus, de jachthaven die bekend staat als de duurste haven van Europa: een ligplaats voor een jacht van 55 meter lang kost meer dan 4000 euro per dag. Gerard en Ien die de haven bezoeken, vermoeden ‘dat ze dat niet uit de fooienpot betalen’.  De groep heeft even rust en blijft vijf dagen op de camping in Marbella, maar in een kampeerreis gaat niemand vijf dagen voor de caravan of op het strand liggen. Er is een groepsexcursie naar het spectaculairste wandelpad van Spanje: de Caminito del Rey, een pad door mariniers tegen rotswanden aangelegd voor de aanvoer van materialen voor de bouw van de allereerste waterkrachtcentrale van Spanje. Het levensgevaarlijke pad is in 2015 gerenoveerd en veilig te belopen voor mensen zonder hoogtevrees. De hele groep loopt mee over het 3 kilometer lange traject.  Ook doet iedereen mee aan een stadswandeling door Malaga naar het geboortehuis van Pablo Picasso en de dagelijkse vis- en groentemarkt. Henny en Marja ondernemen nog hun eigen expeditie op een vrije dag. Ze bezoeken een afgelegen biologische olijfboomgaard in het binnenland. Als verjaardagscadeau hebben ze eerder dit jaar hun kleindochter een halve olijfboom cadeau gedaan en nu ze toch zo dicht in de buurt zijn, willen ze die graag met eigen ogen zien.

Aflevering 5 – dinsdag 13 september om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
Er wordt veel gefeest in deze uitzending van We zijn er Bijna! Gerard en Ien vieren hun 53-jarig huwelijksfeest en er is een feestelijke tapas-avond waarbij ieder stel voor de gehele groep een klein hapje maakt. Op beide avonden gaan de voetjes van het campinggras. De groep staat met de caravans en campers aan de voet van de Sierra Nevada vlakbij de stad Granada. De deelnemers hoeven niet ver weg om de schoonheid van de bergen te zien. Vanaf de camping is er een adembenemend uitzicht tot aan de besneeuwde toppen van de Spaanse bergketen. Ondanks de 32 graden gaat de jeu de boules competitie gewoon door. In de felle zon wordt – met hier en daar een parasolletje voor een beetje schaduw – strijd geleverd voor een finaleplaats. Er is een excursie naar het Alhambra, Spanje’s meest bekende Moorse paleizencomplex. Voor Henny is dit het hoogtepunt van de reis. Ondanks zijn progressieve longziekte heeft hij voor deze kampeerreis ingetekend omdat hij hoe dan ook, het Alhambra gezien wil hebben in zijn leven.

Aflevering 6 – dinsdag 20 september om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
In de laatste uitzending van We zijn er Bijna! wordt er gestreden om de 1e plaats in de jeu de boules competitie. Maar voor het zover is, hebben de deelnemers een paar lange reisdagen voor de boeg. Vanuit de bergen in het zuiden reizen ze met een tussenstop in de verrassende stad Cuenca, beroemd vanwege de hangende rotshuizen, naar de slotcamping aan de Middellandse Zee in de buurt van Tarragona. De auto van Jan en Willy die het al twee keer heeft begeven, houdt er nu definitief mee op. Op één van de reisdagen stranden ze met pech langs de kant van de weg. Ze kunnen de groep helaas niet volgen en blijven geëmotioneerd  achter in afwachting van reparatie van de auto. Onder leiding van Ineke wordt er een koor gevormd om op de slotavond een danklied te zingen voor reisleiders Ger en Evelyne.