Hilversum,
15
maart
2017
|
10:24
Europe/Amsterdam

Afleveringsinformatie: We zijn er Bijna! 2015

Vanaf donderdag 16 maart

Voorpret! Vanaf donderdag 16 maart kunt u iedere week om 22.20 uur op NPO 1 alvast warmlopen voor een nieuw seizoen van We zijn er Bijna!, dat deze zomer van start gaat. MAX zendt namelijk het seizoen uit 2015 opnieuw uit. In deze reeks is het vaste land van Griekenland de bestemming van 43 Nederlandse toeristen. In groepsverband reizen ze langs historische hoogtepunten, zoals de Akropolis en de wereldberoemde Meteora Kloosters.

Aflevering 1 – donderdag 16 maart om 22.20 uur op NPO 1
De tocht van bijna 5000 kilometer begint in het Oostenrijkse Kramsach. At en Greet Fliermans zijn al een paar dagen van tevoren op de camping om alles gereed te maken. Het begeleiden van de groep kampeerders is voor hen een vrijwillige klus: "We doen dit al jaren en het bevalt ons goed. We zijn allebei met pensioen en vinden het leuk om op deze manier te reizen." In de begeleiding worden ze geholpen door Henk en Hermien Dommerholt. Henk is zijn leven lang wegenwachter geweest en dit jaar gestopt met werken. Hij en zijn vrouw staan klaar bij pech en ander ongemak.

De deelnemers zijn bijna allemaal ervaren kampeerders en reizen nog veel zelfstandig, maar kiezen bij verre bestemmingen zoals Griekenland voor een tocht onder begeleiding. Zeker voor Marianne Peereboom (78 jaar) is dat een uitkomst: "Ik zou in m'n eentje zo'n reis niet kunnen maken. Ik ben behoorlijk zelfstandig, maar ook op leeftijd. Ik heb deze reis door Griekenland al een keer eerder gemaakt, maar wilde hem graag nog eens doen. Dit is mijn kans. Nu kan ik het nog."

Aflevering 2 – donderdag 23 maart om 22.20 uur op NPO1
De 43 kampeerders maken de overtocht van Italië naar Griekenland. Willy en Fedde Bakker uit Rotterdam voelen zich op de boot als een vis in het water: jarenlang hebben ze op de binnenvaart gezeten. Hij was een schipperszoon en zij een meisje van wal. Willy: “Het eerste wat hij zei toen we verkering kregen, was dat ik moest gaan varen en op een schip moest gaan wonen. Anders zou de liefde niet doorgaan.” Ze zijn inmiddels meer dan veertig jaar getrouwd en gestopt met werken. Het reizen zit hen nog steeds in het bloed. De boot hebben ze geruild voor een camper en daarmee trekken ze er zoveel mogelijk op uit.

De eerste week in Griekenland brengt de groep door op de Peloponnese, het grote schiereiland in het zuiden. In Olympia bezoeken ze onder leiding van een Nederlands sprekende gids de opgravingen in Olympia, waar de allereerste Olympische Spelen werden gehouden. Ruim 700 jaar voor Christus gingen mensen al de strijd met elkaar aan om wie het sterkst of snelst was. De spelregels waren destijds iets anders dan tijdens de huidige Olympische Spelen. “Alle soorten stoten en trappen waren geoorloofd, ook als dat de dood tot gevolg had”, vertelt de gids. “Het enige wat niet was toegestaan, was iemands ogen uitsteken.” Ze hielden er ook andere ideeën over aerodynamische kleding op na: de atleten liepen naakt.

Aflevering 3 – donderdag 30 maart om 22.15 uur op NPO 1
De kampeergroep reist dwars door de Peloponnesos naar het vaste land van Griekenland en komt aan in de hoofdstad Athene. Onderweg is er veel te zien. Ze bezoeken Monemvassia, beter bekend als het Gibraltar van Griekenland. Op deze kale rots, die met een smalle landtong te bereiken is, ligt een kleine stad. In de achtste eeuw was het een belangrijk handelscentrum maar in de loop der eeuwen is de historische stad in verval geraakt. Door renovaties is de stad sinds kort weer een toeristische trekpleister.

Een boottocht brengt de groep naar een andere toeristische attractie: het autoloze eiland Hydra waar ezels nog steeds voor het vervoer van mens en goederen zorgen. Een hoogtepunt is het theater van Epidaurus, gebouwd in de vierde eeuw voor Christus en het best bewaarde theater uit de Griekse Oudheid. Het biedt plaats aan 14.000 toeschouwers en is vooral bekend om de akoestiek. Bijna de helft van de kampeergroep zingt in koren dus de verleiding is groot om in het eeuwenoude theater zangkunsten te tonen. Bewakers zorgen er voor dat niet iedere toerist in een aria uitbarst maar voor deze ene keer krijgt Pierre een uitzondering.

Aflevering 4 – donderdag 6 april om 22.15 uur op NPO 1
De kampeergroep staat op een stadscamping in de hoofdstad Athene. Daar staan hoogtepunten als een bezoek aan de Akropolis op het programma. Ook bezoekt de groep het politieke machtscentrum: voor het parlementsgebouw vindt de wisseling van de wacht plaats. Soldaten houden daar stoicijns de wacht. Het zijn erebanen waarvoor je als soldaat wordt gevraagd en het is geen optie te weigeren. Een makkelijk baantje is het niet: ook al staat de zon een hele dag te branden, ook al steken demonstranten je wachtershuisje in brand, deze geselecteerde soldaten mogen geen krimp geven. Uren aan een stuk staan ze stokstijf stil en alleen op gezag van de president mogen ze hun post verlaten.

De bestemming na Athene is Delphi waar de groep een aantal rustdagen heeft. Er wordt gewandeld, gezwommen en er worden vis- en groentenmarkten bezocht. Van toeristisch begeleiders At en Greet krijgen de deelnemers een opdracht: maak een Grieks recept voor een feestelijke gezamenlijke maaltijd op de camping. Naast de auberginerolletjes en tzaziki, komen er schotels met onvervalste Hollandse lekkernijen op tafel te staan. Alles 'made in Greece'.

Aflevering 5 – donderdag 13 april om 22.10 uur op NPO 1
De kampeergroep verlaat Delphi en reist noordwaarts richting Volos, de hoofdstad van het schiereiland de Pilion. Deze hele week blijven de caravans en campers verder op hun pootjes staan. De excursies naar alle Griekse oudheidkundige plekken zijn voorbij en er is tijd voor zwemmen, zonnebaden en wandeltochten.

Het schiereiland de Pilion is een toeristische trekpleister. Het heeft bergen, dichte bossen en witte kiezelstranden. De welvaart dankt het gebied aan het beroemde Piliontreintje. In 1894 werd het traject van dit stoomtreintje aangelegd tussen de bergdorpen en de havenstad Volos. Het fruit uit de dorpen kon via het spoor snel richting haven worden getransporteerd. Voor de moeilijk te bereiken bergdorpen betekende dit een economische vooruitgang. Nog steeds is de Pilion een welvarende streek. Het treintje vervoert geen fruit meer, maar rijdt nu met toeristen rond.

De kampeerders van We zijn er Bijna! maken ook een reisje terug in de tijd met de Piliontrein.

Aflevering 6 – donderdag 20 april om 22.20 uur op NPO 1
De kampeergroep gaat de laatste week van hun vakantie in. Vanaf de camping aan zee reizen ze in groepsverband het binnenland in, met als bestemming: Kalambaka. Eenmaal op de camping worden de pootjes uitgedraaid aan de voet van indrukwekkende rotspilaren waar zeshonderd jaar geleden onder moeilijke omstandigheden kloosters zijn gebouwd. Deze Meteora Kloosters, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, trekken iedere dag bezoekers vanuit de hele wereld die in de kloosters komen mediteren en bidden. Een bezoek aan deze kloosters ligt dus voor de hand en wordt door de deelnemers dan ook als een hoogtepunt van de reis beschouwd. Op verschillende smalle, hoge rotspilaren prijken de kloosters alsof ze uit de top van de rots gehouwen zijn. Nu loopt er een weg waar talloze toeristenbussen heen en weer rijden, maar in vroegere tijden leefden de monniken in volledige afzondering. Destijds was er slechts verkeer van goederen en personen mogelijk via mandjes en netten aan touwen – een feit dat onze reizigers natuurlijk zeer interessant vinden.

De laatste reisdag van de tocht door Griekenland brengt de groep naar de noordwestkust van het vasteland. Vlakbij de havenplaats Igoumenitsa gaan voor de laatste keer de luifels uit. Op de camping aan zee doet iedereen rustig aan en geniet iedereen nog even van de laatste vakantiedagen. Eén groot evenement staat nog wel op het programma: de finale van de jeu de boules competitie. Het wordt een strijd tussen twee vrouwen die door technisch begeleider Hermien Dommerholt aan een heuse urine dopingtest worden onderworpen. Wat zal hier uit gaan komen?

Herhaling: We zijn er Bijna! 2015
Vanaf donderdag 16 maart
Om 22.20 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAX.wezijnerbijna | #wezijnerbijna | @wezijnerbijna