Hilversum,
24
maart
2022
|
10:00
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Vergeten Helden

Vanaf maandag 2 mei

MAX komt met een nieuw drieluik Vergeten Helden. In deze serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken. Vergeten Helden is te zien op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

Wie kent het verhaal van Evy Poetiray die tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar Indonesische dansgroep voor de Duitsers danste, terwijl in de kelder onder het podium de illegale drukpersen draaiden? Of het verhaal van de Arubaanse Boy Ecury die gestrande geallieerde piloten hielp en aanslagen pleegde op opslagplaatsen van de Duitsers? Presentator Jörgen Tjon gaat op zoek naar verhalen van strijders en onderzoekt waarom hun daden vaak onderbelicht bleven in de Nederlandse geschiedenis. Hij ontdekt dat deze helden uit de Antillen, Suriname en Nederlands-Indië tijdens de oorlogsjaren weliswaar op gelijke voet stonden met hun mede-verzetsstrijders, maar dat dit na de oorlog totaal anders was. Kwam het door hun achtergrond? Was het politiek? Deze verzetsmensen hebben de geschiedenisboeken maar zelden gehaald en kregen weinig waardering na de oorlog. 

In elke aflevering staat één (voormalige) kolonie met zijn of haar verzetshelden centraal. Hoe zag hun wereld eruit vóór de oorlog, wat was de relatie met hun land ten opzichte van Nederland? Wat dreef hen om bij het verzet te gaan en bij welke heldendaden waren zij betrokken? En tenslotte: wat viel hen ten deel na de oorlog?

Aflevering 1 Suriname – maandag 2 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
Presentator Jörgen Tjon belicht het leven van drie verzetshelden uit Suriname wiens daden in de vergetelheid zijn geraakt: verpleegster Elisabeth Bergen die Joodse onderduikers in huis nam en zelfs een zwangerschap veinsde toen één van haar onderduikers in verwachting bleek, oogarts Leo Lashley die medische bijstand verleende aan een groep onderduikers in een kerk in Rotterdam en Albert Wittenberg die een Joodse baby in huis nam en actief was in het Amsterdams verzet. 

Jörgen spreekt de nabestaanden en reist naar locaties die een rol speelden in de verzetsacties. Verder bezoekt hij Surinamist Hans Ramsoedh voor de historische context, want terwijl Nederland zucht onder de Duitse bezetting worden in Suriname soldaten opgeleid om de bauxietmijnen te bewaken die nodig zijn voor de bouw van geallieerde gevechtsvliegtuigen.

Aflevering 2 Nederlands Indiëdinsdag 3 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
Jörgen Tjon duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië. Hij belicht de gevaarlijke verzetsacties van verzetsstrijders als de Indische Rudi Jansz, vader van Doe Maar zanger Ernst Jansz en de verzetshelden Evy Poetiray en Rachmad Koesoemobroto die tientallen Joodse kinderen uit handen van de Duitsers wist te houden.

Jörgen spreekt de nabestaanden waaronder Ernst Jansz en reist naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van deze vergeten verzetshelden. Journalist en Nederlands-Indië kenner Herman Keppy schetst de historische context.

Aflevering 3 Nederlandse Antillen – woensdag 4 mei om 22.10 uur bij MAX op NPO 2

In deze derde en laatste aflevering over vergeten verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog, gaat presentator Jörgen Tjon op zoek naar de verhalen van de Antilliaanse Boy Ecury, Luìs de Lannoy en Tirzo Sprockel. Vanuit het Brabantse Tilburg en Oisterwijk proberen zij de Duitse overheersers te saboteren daar waar het kan en brengen zij met gevaar voor eigen leven geallieerde piloten in veiligheid. Jörgen reist naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt de nabestaanden en steekt zijn licht op bij historicus Esther Captain, want de Antillen blijken voor de Europese oorlogsvoering van onmiskenbaar groot belang te zijn geweest.

Vergeten Helden is een coproductie van Omroep MAX en Stepping Stone.

Vergeten Helden
Maandag 2 mei, dinsdag 3 mei en woensdag 4 mei
Om 22.15 uur op NPO 2
Presentatie: Jörgen Tjon

Aflevering gemist of nog een keer kijken? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/MAXdocumentaires | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/MAXdocumentaire