Hilversum,
13
mei
2022
|
08:55
Europe/Amsterdam

Afleveringsinformatie twaalfde seizoen The Great British Bake Off

Twaalf kandidaten zetten zich tien weken lang in om de lekkerste en mooiste baksels te maken. Hieronder de afleveringsinformatie bij het twaalfde seizoen van The Great British Bake Off.

Aflevering 1 – Taartweek – 2 juni om 21.05 uur bij MAX op NPO 1
Bij hun eerste kans om indruk te maken op de jury moeten de bakkers twaalf perfecte mini-cakerollen maken. Het soort biscuit, de smaken en de vulling mogen ze zelf bepalen. Voor de technische opdracht, een echte klassieker voor bij de thee, maken ze moutbrood met zelfgemaakte boter. Tot slot het spektakelstuk: een indrukwekkende illusietaart die lijkt te zweven. Het moet lijken alsof de verticaal opgebouwde taarten de wetten van de zwaartekracht trotseren met decoraties die staan voor een dierbare herinnering.

Aflevering 2 – Koekweek – 9 juni om 21.00 uur bij MAX op NPO 1
Het is week twee en de overgebleven bakkers zetten hun tanden in het thema: Koekweek. Als eerste geven ze hun eigen draai aan 24 opgerolde, gevulde kletskoppen. De vorm maakt niet uit, zolang ze maar een jasje hebben, gevuld zijn óf ergens zijn ingedoopt. De technische opdracht is een koekje uit hun jeugd: twaalf koekjes van twee kort gebakken, zachte biscuitjes, perfect bereide jam en zachte botercrème. Tot slot moeten ze voor het spektakelstuk al hun technische vaardigheden inzetten om van koek een 3D-replica te maken van hun favoriete kinderspeelgoed. Na drie opdrachten kan er maar één worden uitgeroepen tot sterbakker en moet één bakker naar huis.

Aflevering 3 – Broodweek – 16 juni om 21.05  uur bij MAX op NPO 1
In de derde week van The Great British Bake Off is het tijd om brood te bakken. Voor de signatuuropdracht geven de bakkers hun eigen draai aan de klassieke Italiaanse focaccia. De focaccia moet perfect gebakken zijn, met een krokante korst en een open, onregelmatige structuur. Voor de technische opdracht moeten ze een snack maken met een Grieks tintje: vijftien ciabatta-broodstengels met olijven en kaas, en een tzatzikidip ernaast. Voor het spektakelstuk maken de bakkers een ambitieus, artistiek, driedimensionaal en decoratief ontwerp van melkbrood. Het melkbrood moet zacht van binnen zijn, een lichte en zachte korst hebben en ietwat zoet van smaak zijn.

Aflevering 4 – Dessertweek – 23 juni om 21.05 uur bij MAX op NPO 1
Het is dessertweek en Prue en Paul willen dat de bakkers de perfecte afsluiting van een maaltijd maken. De bakkers geven hun eigen draai aan de klassieke pavlova. Een pavlova hoort prachtig versierd en perfect gebakken te zijn, met een krokante buitenlaag, een zachte en luchtige kern. De technische opdracht draait om smeuïge toffee. Prue wil dat ze vier individuele sticky toffee puddings maken, die versierd moeten worden met tuile driehoekjes en geserveerd met een romige crème anglaise. Tot slot een complex spektakelstuk, waarbij ze een verfijnd jocondedeeg moeten verwerken in een imprimédessert met rijkgedecoreerd biscuit.

Aflevering 5 – Duitse week – 30 juni om 21.05 uur bij MAX op NPO 1
Voor het eerst is het Duitse week. Bij de signatuuropdracht proberen de bakkers 24 perfecte traditionele Duitse koekjes te maken. Gevolgd door een technische Torte die je een prins voor kunt zetten: de Prinzregententorte. De taart moet bestaan uit acht dunne lagen Duitse génoise biscuit, met daartussen chocoladecrème, overgoten met chocolade ganache en gedecoreerd met rozetten en chocoladekroontjes. En als laatste stijgen ze tot grote hoogte met een spektakelstuk dat bestaat uit een stapeltaart waarin gist gebruikt is. De taart moet minimaal uit twee etages bestaan en geïnspireerd zijn door de vele populaire gisttaarten uit Duitsland.

Aflevering 6 – Deegweek – 3 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Het is deegweek. Als eerste maken de bakkers donuts van soezendeeg. Ze moeten twee soorten versierde chouxnuts maken, die perfect gefrituurd zijn. Daarna een lastige Turkse technische opdracht: een grote baklava met filodeeg. Het filodeeg moet volgens een traditionele lamineertechniek gelaagd zijn met een pistache-walnotenvulling. Ter afsluiting een hartig spektakelstuk waarbij de bakkers een deegpastei vol smaak moeten maken. De patés en croûte moeten van buiten rijk gedecoreerd worden.

Aflevering 7 – Karamel-week – 10 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Als signatuuropdracht moeten de bakkers een klassieke, rijkversierde karameltaart maken die je kunt delen. Bij de technische opdracht moeten ze tien identieke familiefavorieten maken: karamelkoekrepen. En als laatste een visueel spectaculair dessert met karamelsmaak, versierd met een verfijnde koepel of bol van suikerwerk. Het dessert moet bestaan uit minstens één gebakken onderdeel en twee onderdelen van karamel.

Aflevering 8 – Vrij-van week – 17 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Bij de signatuuropdracht worden de bakkers uitgedaagd om zonder zuivel te bakken. De jury wil dat ze acht identieke, zuivelvrije wafelijsjes maken. Het ijs moet mooi gemaakt zijn en tussen twee perfect gebakken koekjes komen. En er is een hartige, veganistische technische opdracht: acht identieke saucijzenbroodjes, bestaand uit veganistisch, goudbruin gebakken bladerdeeg en gevuld met champignons en walnoten. Vergezeld door een chutney van gekaramelliseerde rode ui. En uiteindelijk maken ze een torenhoge, spectaculaire feesttaart die helemaal glutenvrij moet zijn. De taart moet prachtig gedecoreerd zijn en uit minstens twee etages bestaan.

Aflevering 9 – Halve finale patisserieweek – 24 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
De signatuuropdracht bestaat uit verfijnde gelaagde schnitten. De technische opdracht draait om een Frans streekgerecht: een sablé breton, oftewel Bretonse zandtaart. En bij het spektakelstuk moeten er minstens twaalf individuele entremet desserts gearrangeerd worden rondom een prachtig gecreëerde eetbare blikvanger. 

Aflevering 10 – Finaleweek – 31 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
In een klassieke signatuuropdracht hebben de bakkers de kans om te laten zien of ze een worteltaart kunnen maken die de overwinning waard is. De prachtig versierde worteltaart moet bestaan uit complementaire smaken en structuren in de vorm van vullingen en decoraties. Voor de technische opdracht moeten ze twaalf Belgian buns bakken; broodjes gevuld met rozijnen, romige lemon curd en bedekt met glazuur en een bigarreau. En dan het spektakelstuk. Ze moeten baksels maken voor een banket dat niet zou misstaan op de theevisite van de Gekke Hoedenmaker uit Alice in Wonderland. Er moeten minstens vier verschillende baktechnieken gebruikt worden.

Over The Great British Bake Off
In het awardwinnende programma The Great British Bake Off gaan we op zoek naar meest getalenteerde thuisbakker. Gedurende tien weken nemen twaalf gepassioneerde amateurbakkers het tegen elkaar op, met als uiteindelijk doel: de beste thuisbakker van Engeland te worden. Noel Fielding en Matt Lucas presenteren The Great British Bake Off en zullen tijdens het programma de grote steun voor de kandidaten zijn. Alle creaties van de amateurbakkers worden door de kritische jury, bestaande uit Paul Hollywood en Prue Leith, beoordeeld.

The Great British Bake Off - seizoen 12 (10 afleveringen)
Vanaf 2 juni elke donderdag rond 21.15 uur bij MAX op NPO1
Presentatie: Noel Fielding en Matt Lucas
Jury: Paul Hollywood en Prue Leith

Format Eigenaar: Love Productions (UK)                                                           
Verkoop format: BBC Worldwide

Instagram.com/heelhollandbaktFacebook.com/heelhollandbakt | @heelhollandbakt