Hilversum,
18
mei
2022
|
20:14
Europe/Amsterdam

Afleveringsinformatie Klassiekers met Kleinsma

Simone Kleinsma is terug met een nieuw seizoen Klassiekers met Kleinsma. Na een succesvolle eerste serie, staan ook dit seizoen de parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis centraal. Elke week ontvangt Simone een collega uit haar vakgebied en samen bespreken ze de mooiste nummers uit de grote liedjesschatkist die Nederland rijk is. Dit seizoen schuiven Van der Laan & Woe, Youp van 't Hek, Edsilia Rombley, Lenny Kuhr, Yentl en de Boer en Gerard Cox aan. 

Aflevering 1 - zondag 19 juni om 21.55 uur bij MAX op NPO 1
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Klassiekers met Kleinsma laten cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe hun keuzes horen uit het rijke archief van de Nederlandse muziek. Vanaf het moment dat hun muzikale wegen kruisten, spatte de magie ervan af. Door wie zijn ze geïnspireerd, door welke liedjes worden ze geraakt en wat maakt een lied zo goed? Niels en Jeroen vertellen het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt afgetrapt met één van de grootste hits van Gordon; samen met Simone brengen de heren Never Nooit Meer ten gehore. Grote voorbeelden van Niels en Jeroen, ook op jonge leeftijd, blijken onder anderen Harrie Jekkers en Jacques Brel te zijn. Wat maakt ze zo bijzonder? Ook namen als Maarten van Roozendaal, Acda en De Munnik, De Jeugd van Tegenwoordig en Froukje komen in deze aflevering aan bod. Hebben Niels en Jeroen verschillende muzieksmaken en kunnen ze omgaan met kritiek van elkaar? Er wordt uiteraard nog meer gezongen. Het cabaretduo brengt Kom Je Bij Me? van Peter van Rooijen ten gehore. En het gesprek wordt door Simone afgesloten met het nummer Alweer van Droog Brood.

Aflevering 2 - zondag 26 juni om 21.45 uur op NPO 1
In de tweede aflevering van Klassiekers met Kleinsma laat Youp van 't Hek zijn keuzes horen uit het rijke archief van de Nederlandse muziek. Hij wist op zijn twaalfde al wat hij wilde worden, inmiddels is hij 27 programma's en tien oudejaarsconferences verder. Wat zijn zijn muzikale voorkeuren, door wie werd hij geïnspireerd en wat maakt een lied zo goed volgens Youp? Hij vertelt het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt door Simone afgetrapt met het nummer Ik heb geen spijt van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Bannink en Schmidt staan hoog in het vaandel bij Youp; waarom is dat? En hoe was het om de grote Bannink te mogen ontmoeten? Grote voorbeelden van Youp blijken onder anderen Toon Hermans, Boudewijn de Groot, Ivo de Wijs en Adèle Bloemendaal te zijn. Waarom? En wat maakt ze zo bijzonder? En waarom is Youp eigenlijk jaloers op het liedje Ik ga zwemmen van Mart Hoogkamer? Ook namen als Harrie Jekkers, Clouseau en Brigitte Kaandorp komen in deze aflevering aan bod. Hoe is Youp met rijm, op welk liedje wordt er in huize Van ’t Hek graag gedanst en waarom heeft Toon Hermans hem ooit opgebeld? Kees van Frans Halsema wordt door Youp ten gehore gebracht en de aflevering wordt afgesloten met een - naar eigen zeggen - zinderend duet. Youp en Simone zingen samen Er is altijd wel een meisje.

Aflevering 3 - zondag 3 juli om 21.10 uur op NPO 1
De derde aflevering van Klassiekers met Kleinsma staat op het programma. Deze week ontdekken we het muzikale pad van Edsilia Rombley. Ze mag met recht een multitalent worden genoemd. Ze durft echt alles aan te pakken: grote concerten, kleine theatertours en de meest uitdagende presentatieklussen. Door wie werd ze geïnspireerd, door welke liedjes wordt ze geraakt en wat maakt een lied zo goed? Edsilia vertelt het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt afgetrapt met een speciale uitvoering van De dingen waar ik zo van hou, uit The Sound of Music. Grote voorbeelden van Edsilia blijken onder anderen Rob de Nijs, Xander de Buisonjé en Karin Bloemen te zijn. Wat maakt ze zo bijzonder? Ook namen als Frank Boeijen, Stef Bos, Willeke Alberti en Ruth Jacott passeren in deze aflevering de revue. Komt Edsilia uit een muzikaal nest en wanneer zong ze voor het eerst in het Nederlands? Verder nog twee extra optredens: Edsilia gaat de uitdaging aan en zingt het nummer Je t'aime van haar grote voorbeeld Karin Bloemen. En het gesprek wordt door Simone afgesloten met Foto van vroeger, een nummer van Rob de Nijs. Het is een artiest die Edsilia aan haar moeder doet denken.

Aflevering 4 - zondag 10 juli om 21.15 uur bij MAX op NPO 1
In de vierde aflevering van Klassiekers met Kleinsma wordt het muzikale pad van Nederlands meest bekende en veelzijdige troubadour bewandeld: Lenny Kuhr. Waarom is ze lyrisch over Ramses Shaffey en bij welk songfestivalliedje begon er bij haar iets te kriebelen? Lenny vertelt het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt afgetrapt met een duet; Simone en Lenny brengen Zo vrolijk van Herman van Veen ten gehore. Aansluitend legt Lenny uit waarom Herman zoveel voor haar betekent. Wat heeft ze allemaal van hem geleerd? Grote voorbeelden van Lenny blijken onder anderen Rudi Carrell, Jules de Corte en Johnny Jordaan te zijn. Waarom zijn dit inspiratiebronnen? En wat heeft Lenny te maken met Op een onbewoond eiland van Kinderen voor Kinderen?  Lenny blijkt vooral door Brabantse artiesten geïnspireerd te zijn, ze vertelt Simone waar dat door komt. In het begin van de jaren 90 verloor Lenny haar stem. Lange tijd kon ze niet meer zingen. Het bleek later een neurologische aandoening te zijn. In Klassiekers met Kleinsma vertelt Lenny haar persoonlijke verhaal. Dat haar stem weer helemaal is hersteld, laat ze horen met haar zelfgeschreven nummer Sarah. En aan het einde van de aflevering verrast Simone Lenny met een lied van hun beider grote held Toon Hermans: De appels op de tafelsprei.

Aflevering 5 - zondag 17 juli om 21.00 uur bij MAX op NPO 1
In de vijfde aflevering van Klassiekers met Kleinsma duiken we de muzikale schatkamer in met theaterbeesten Yentl en de Boer. De aflevering wordt meteen groots afgetrapt door Simone, Yentl en Christine met het nummer De laatste dans van Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink. De Vliegende Panters en musical Phantom of the Opera blijken voor Yent en Christine zeer bepalend te zijn geweest in hun loopbaan. En ze uiten hun bewondering voor Spinvis door een bijzondere uitvoering van zijn nummer Ik wil alleen maar zwemmen ten gehore te brengen. Waar halen zij hun inspiratie vandaan en wat vinden ze interessant aan kinderliedjes? Ze leggen uit hoe een liedje bij hen begint en of ze tegen kritiek van elkaar kunnen. Toen de dames, twee jaar na het afronden van de kleinkunstopleiding, besloten om als duo verder te gaan, maakten ze een bijzondere afspraak. Welke? Antwoorden op deze en andere vragen komen aan bod in een uitgebreid, intiem gesprek met Simone Kleinsma. Andere namen die in deze aflevering de revue passeren: Drs. P, Peter van Rooijen en Typhoon. En er is een spetterend muzikaal slotakkoord; de avond wordt door Simone afgesloten met Waarom huil je nou? een nummer van Robert Long.

Aflevering 6 - zondag 24 juli 21.00 uur bij MAX op NPO 1
In de laatste aflevering van Klassiekers met Kleinsma een muzikale tijdreis met een multitalent dat nog altijd niet is uitgezongen: Gerard Cox. Wat vindt hij van het taalgebruik van Robert Long en wat bewondert hij in de Grote Drie? Gerard vertelt het Simone in een uitgebreid, intiem gesprek. De aflevering wordt door Simone afgetrapt met het bijzonder uitdagende nummer Naar, dom jongetje van Jules de Corte. De liedschrijver werd bij leven zwaar onderschat, aldus Cox. Grote voorbeelden van Gerard blijken onder anderen Jaap Fischer, Johnny Jordaan en Koos Speenhoff te zijn. Waarom zijn dit inspiratiebronnen? Gerard schreef ooit een brief aan Wim Kan. Vervolgens werd hij uitgenodigd in Rotterdam, om iets voor Wim en zijn vrouw te komen zingen. De reactie volgde in een uitgebreide brief. Gerard vertelt Simone in Klassiekers met Kleinsma wat Wim destijds van hem vond. Wim Kan was overigens niet de enige die een brief van Gerard ontving... Andere namen die in deze aflevering de revue passeren: Jaap van de Merwe, Toon Hermans, Lou Bandy en Davina Michelle. Gerard en Simone brengen Voor mijn dochtertje, een Nederlandse bewerking van À ma fille van Charles Aznavour ten gehore. En de aflevering wordt door Gerard afgesloten met het Rotterdamse Ketelbinkie uit 1939.