Hilversum,
10
mei
2022
|
18:41
Europe/Amsterdam

Afleveringen Kasteelvrouwe Emmy

De avonturen van het charmante echtpaar Emmy en Rutger, bekend van Ik Vertrek, zijn weinig mensen ontgaan. Het leek de ietwat chaotische Emmy zo leuk: een eigen kasteel in Frankrijk. Dat haar romantische ideaalbeeld haar zakelijke blik wat vertroebelde, bleek al snel na de aankoop van het kasteel. Het opknappen is een grotere klus dan gedacht, maar desalniettemin gaat Emmy onverschrokken door. Kasteelvrouwe Emmy, met voice-over door André van Duin, is vanaf dinsdag 31 mei om 20.30 uur te zien bij MAX op NPO 1. 

Aflevering 1 - dinsdag 31 mei om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Emmy leeft van dag tot dag. In drie jaar tijd heeft ze twee kamers opgeknapt voor betalende gasten. Hiermee hoopt ze de restauratie van het kasteel verder te kunnen bekostigen. Maar dat schiet nog niet erg op; het pand is nog altijd niet wind- en waterdicht. Maar Emmy laat zich niet gek maken. Ze probeert een raam te openen om van het uitzicht te kunnen genieten, maar daardoor ziet ze ook gelijk hoe beroerd de dakgoot eraan toe is. Er komen gasten, dus dan moeten de kamers er tiptop uitzien. Wat betreft klussen mag ze dan chaotisch zijn, als het op styling aankomt is Emmy een pietje-precies. Omdat Rutger voor een halfjaar naar Frankrijk wil komen, verhuurt hij zijn woonboot. Hij wil zelf ervaren hoe het Franse leven bevalt. Maar vlak voor vertrek wordt hij opgeroepen door het ziekenhuis, voor een knieoperatie. Emmy moet ondertussen in Frankrijk voor de gasten zorgen. Dat levert een dubbel gevoel op. Tot overmaat van ramp valt constant de stroom uit in het kasteel én gaat het brandalarm af. Emmy regelt een elektricien om het probleem op te lossen, maar dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Aflevering 2 - dinsdag 7 juni om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Rutger is gearriveerd in Frankrijk en wordt gelijk met allerlei gebreken aan het kasteel geconfronteerd. Emmy heeft al maanden een kapotte wasmachine, daarom heeft Rutger een nieuwe meegenomen. Maar ook die blijkt niet te werken. Of zou het misschien met het stopcontact te maken hebben? Rutger gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. Emmy vindt ondertussen een fijn plekje in de tuin, om uit te kunnen rusten. In Nederland werkt Emmy nog parttime als verpleegkundige, Rutger is dan plaatsvervangend kasteelheer. Omdat Emmy het moeilijk vindt om haar twee werelden te combineren, besluit ze haar baan in Nederland definitief op te zeggen. In Frankrijk wil Rutger Emmy bij terugkomst verrassen. Hij koopt een maaier, om het gras te kunnen verzorgen. Maar dat blijkt een grotere uitdaging dan verwacht. Als Emmy arriveert, maakt ze de balans op. Hoe ligt het kasteel erbij?

Aflevering 3 - dinsdag 14 juni om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Rutger heeft boodschappen gedaan, want Emmy krijgt gasten. Maar dat doet hij niet helemaal naar tevredenheid van Emmy. Ondertussen zorgen de lekkages in het kasteel voor steeds meer problemen. Hoog tijd dus om met de architect de offertes voor de renovatie van het dak te bespreken. Die zijn uiteraard veel te hoog. Komen ze eruit met elkaar? De zomer is in aantocht en Emmy en Rutger genieten volop van het kasteelleven. Rutger herstelt goed van zijn knieoperatie en wordt steeds mobieler. En dat komt Emmy goed van pas. Er is namelijk werk aan de winkel; aan het eind van de middag komen de gasten. Zij eten mee, dus Emmy moet een viergangendiner op tafel zetten. Op de markt haalt ze verse ingrediënten. Of kan ze al groente uit eigen moestuin serveren?

Aflevering 4 - dinsdag 21 juni om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Vrienden van Rutger komen logeren en nemen het hele kasteel over. Kunnen Emmy en Rutger deze invasie wel aan? Rutger mag, weliswaar onder leiding van Emmy, steeds meer klusjes doen in het kasteel. Ook al zijn de wanden nog niet gestuukt en geverfd, Emmy wil ze toch alvast aankleden. De tent staat inmiddels in de tuin, maar moet nog ingericht worden om gasten te kunnen ontvangen. Dat blijkt een grotere uitdaging dan verwacht. Op dertig minuten rijden van het kasteel zijn prachtige wijngaarden te vinden. Er volgt een toertje langs de velden, om lekkere wijn voor de gasten te vinden. Terwijl Rutger en zijn vrienden met de grasmaaier spelen, zorgt Emmy dat er een diner op tafel komt. Tijd om te genieten. Verder in deze aflevering: een schilderworkshop, een moestuin die zijn eigen leven gaat leiden én onverwacht bezoek. Het echtpaar weet zeker dat ze een kamer hebben geboekt, maar er is geen plek...

Aflevering 5 - dinsdag 5 juli om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Donkere wolken pakken zich samen: het paradijsje van Emmy wordt bedreigd. Het terrein naast het kasteel is verkocht en er zullen huizen op worden gebouwd. Is het tij nog te keren? Gelukkig is er ook tijd om de omgeving beter te leren kennen, de boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Op vijf minuten van het kasteel bevindt zich een kaviaarkwekerij. Misschien interessant voor gasten, dus Emmy en Rutger gaan op excursie. Een proeverij is daar uiteraard onderdeel van. Daarna moet er weer serieus geklust worden. Emmy is begonnen met het opknappen van een derde gastenkamer en is, naar eigen zeggen, heel gestructureerd aan het behangen. Het kasteel is moeilijk te vinden, dus de gemeente heeft beloofd om borden langs de weg te plaatsen. Dat duurt erg lang, dus Rutger gaat verhaal halen. Aangezien het nog wel even duurt, gaat Rutger zelf aan de slag. Over het eindresultaat wordt nog lang nagepraat… Ondertussen wordt de moestuin, die overwoekerd is door onkruid, door Sylvia en Vera onder handen genomen. Is er nog hoop? Emmy heeft andere prioriteiten; moet ze toch weer gaan werken om alles te kunnen bekostigen?

Aflevering 6 - dinsdag 12 juli om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
De financiering van het nieuwe dak is weliswaar nog niet rond, toch komen over een paar dagen de steigerbouwers naar het kasteel. Maar eerst wil Emmy zelf het nodige sloopwerk verrichten, dat scheelt immers in de kosten. Gelukkig krijgt ze hulp van twee nieuwe vrijwilligers: Stefan en Inge. Rutger kan ondertussen niet stil blijven zitten; hij heeft de liefde voor tuinieren ontdekt. Na een hectische dag willen Emmy en Rutger er een dagje tussenuit. Brantôme, het Venetië van de Dordogne, staat op het programma. Daar krijgt het echtpaar een rondleiding van een gids. Na een geslaagde dag is het zover: het kasteel wordt in de steigers gezet. Een emotioneel moment voor Emmy. Eindelijk kan begonnen worden aan de renovatie van het dak. Er volgt nog een emotioneel moment, want na zes maanden in Frankrijk gaat Rutger terug naar Nederland. Zijn dochter, die hem komt ophalen, wordt gelijk ingezet voor promotiedoeleinden. Tijdens de fotoshoot in bruidsjurk blijkt echter één van de honden verdwenen te zijn. Er wordt een grote zoekactie op touw gezet. Wordt Jula gevonden?

Aflevering 7 - dinsdag 2 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Nu Rutger terug is naar Nederland moet Emmy alles alleen regelen, en dat is behoorlijk hectisch. Terwijl de gasten aan het ontbijt zitten, gaat Emmy klussen in de keuken. De werkzaamheden aan het dak gaan ondertussen ook door; de dakpannen en goten worden verwijderd. Maar ook stuiten de bouwvakkers op tegenvallers. De verborgen gebreken moeten geïnventariseerd worden, want die zijn uiteraard niet opgenomen in de offerte. Een flinke tegenvaller. Emmy laat zich echter niet ontmoedigen en gaat door met de fotoshoot van haar toekomstige feestzaal. Van de architect heeft Emmy een adresjes voor bouwmaterialen gekregen. Samen met vriendin Lilian gaat ze op pad. Emmy stuit op prachtige dakpannen en is meteen verkocht. De aannemer en architect komen langs om te bespreken hoe het verder moet met het dak. Zolang er geen overeenstemming is over de offerte, ligt de verbouwing stil. Om dat even te vergeten, gaat Emmy er met een vriendin tussenuit; ze hebben een kookcursus geboekt in de Provence. Bij thuiskomst is het een grote ravage: lekkage, lekkage en nog eens lekkage. Emmy weet niet wat ze moet doen en lucht haar hart bij Rutger. Is het niet beter om het kasteel gewoon te verkopen?

Aflevering 8 - dinsdag 9 augustus om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Het is koud en vochtig in het kasteel. Met een houtkacheltje probeert Emmy het warm te krijgen. Gelukkig zijn de vaklui terug om de restauratie van het dak voort te zetten. Emmy is blij dat ze weer aan het werk zijn, maar hun aanwezigheid gaat ook met de nodige kosten gepaard. Hoe moet dat allemaal betaald worden? Na een koude periode op het kasteel komt Rutger weer naar Frankrijk. Hij heeft zijn postzegelverzameling meegenomen en daar vindt Emmy het hare van. Het wordt voorjaar, dus Emmy gaat vol goede moed in haar moestuin aan de slag. Na het debacle van vorig jaar, kiest ze nu voor een andere methode. Als de grasmaaier eindelijk is gerepareerd, kan ook Rutger met frisse tegenzin aan de slag. Emmy kan niet wachten om te proosten op haar nieuwe dak, maar de hamvraag is: wanneer wordt het project eindelijk afgerond?