Hilversum,
11
april
2022
|
12:23
Europe/Amsterdam

Afleveringsinformatie Eens ging de zee hier tekeer

Vanaf zaterdag 4 juni

Vanaf zaterdag 4 juni is om 20.40 uur op NPO 2 de vierdelige documentaireserie Eens ging de zee hier tekeer te zien bij MAX. Op 28 mei was het exact negentig jaar geleden dat de Afsluitdijk volledig gedicht was en de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. In deze serie duikt Huub Stapel in de geschiedenis van de Zuiderzee. Hij volgt de Zuiderzee vanaf haar gloriejaren in de Gouden Eeuw tot de meest recente ontwikkelingen in het huidige IJsselmeer.  

Huub Stapel zoekt uit wat de bouw van de Afsluitdijk betekende voor de voormalige kustbewoners van de Zuiderzee. Hoe was het om getroffen te worden door de ingrijpende beslissing van de overheid om een zee te temmen? Hij spreekt met zowel deskundigen als met directe nazaten van de voormalige kustbewoners. Afstammelingen van Zuiderzeevissers, vissersvrouwen, dijkwerkers en pioniers van het land vertellen de verhalen die zij uit de overlevering hebben meegekregen. 

Aflevering 1: Ons zeetje – zaterdag 4 juni om 20.40 uur op NPO 2
Stormvloeden en scheepsrampen waren eeuwenlang een vast gegeven voor de kustbewoners rond de Zuiderzee. Huub Stapel spreekt met wedstrijdzeiler Gerd-Jan Poortman en schrijfster Eva Vriend over wat de Zuiderzee zo gevaarlijk en problematisch maakte. Verder ontmoet hij een visser op Urk, én hij bezoekt de oude haven van Schokland.

Aflevering 2: De afsluiting – zaterdag 11 juni om 20.40 uur op NPO 2
Het zag er lange tijd naar uit dat de Afsluitdijk er nooit ging komen. Cornelis Lely probeerde de regering al 27 jaar te overtuigen van zijn plan, maar een stormramp kreeg de regering over de streep. Huub Stapel reist naar het voormalige eiland Marken, dat zwaar werd getroffen door de storm. Verder ontmoet hij de kleinzoon van Cornelis Lely en spreekt met Cor van der Made op voormalig werkeiland De Zeug. Jurie van den Berg neemt Huub mee naar Urk. 

Aflevering 3 : Van Zout naar Zoet– zaterdag 18 juni om 20.40 uur op NPO 2
Na de aanleg van de Afsluitdijk kwamen steeds meer Zuiderzeevissers in de problemen. De compensatie waar ze vooraf op rekenden, viel tegen. De regering richtte haar pijlen liever op nieuwe polders en de pioniers. Huub Stapel ontmoet Kees Ballap Kwakman in de haven van Volendam, wiens grootvader op onverwachte wijze van de Afsluitdijk wist te profiteren. Huub bespreekt op een klassieke botter met Cees Hopman hoe zijn opa moest smeken om steun van de overheid. Op een boerderij ontmoet Huub Stapel Gerrit Marsman. Zijn vader was boer op de allereerste boerderij van de Noordoostpolder.

Aflevering 4: Oude Zee, Nieuw Leven – zaterdag 25 juni om 20.40 uur op NPO 2
De verwachting was dat de voormalige kustplaatsen na de afsluiting van de Zuiderzee snel zouden doodbloeden. Toch wisten veel plaatsen uit te groeien tot bloeiende gemeenschapen. Huub Stapel maakt een afsluitende ronde langs de voormalige Zuiderzeekustplaatsen. Verschillende gezichten uit voorgaande afleveringen komen voorbij. Met schrijfster Eva Vriend maakt Huub de balans op: de Zuiderzee is van de kaart verdwenen, maar de Zuiderzee-identiteit is nog altijd springlevend.

Eens ging de zee hier tekeer
Vanaf zaterdag 4 juni
Om 20.40 uur op NPO 2
Presentatie: Huub Stapel

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag. 

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX