Hilversum,
15
juli
2022
|
08:56
Europe/Amsterdam

Afleveringen Denkend aan Holland

De zomer is officieel begonnen en dat betekent dat Janny van der Heijden en André van Duin richting de haven trekken voor een gloednieuw seizoen van Denkend aan Holland. Er staan routes nabij Leiden, Zeeland, Amsterdam en Groningen op het programma. De startdatum kunnen we ook delen; de avonturen van Janny en André zijn vanaf donderdag 4 augustus om 21.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Na een winterse tocht op de Friese meren is het hoog tijd voor zon. Janny van der Heijden en André van Duin zijn helemaal klaar om nieuwe plekken te ontdekken. Janny is reisleidster en heeft prachtige routes uitgestippeld. Dit seizoen trekken Janny en André met hun boot naar Leiden, Zeeland, Amsterdam en Groningen. Scheepshond Nhaan houdt een oogje in het zeil.

Aflevering 1 – donderdag 4 augustus om 21.25 uur bij MAX op NPO 1
Het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland wordt afgetrapt in Leiden. Daar begint de vaartocht van Janny en André in de Hortus Botanicus, de plek waar ooit de eerste tulp is geplant. Met een sloep wordt het prachtige centrum van Leiden ontdekt. Onderweg passeert het duo de viskar van Abdullah, een bijzonder draaiorgel en talloze uitdagende bruggen. Ook bij ‘De Grachtwacht’ houden Janny en André even stil. In dit brugwachtershuisje coördineren biologen Auke-Florian en Liselotte hun strijd tegen plastic in de Leidse grachten. Dan stappen Janny en André over op hun vertrouwde boot: de Pollux en wordt koers gezet richting de Kagerplassen, waar ze al genietend rondvaren tussen de zeilschepen en molens. Aan de rand van de Kagerplassen staat de zogenoemde Jeneverboom. Daar wordt traditioneel geproost op een mooie vaart. De reis eindigt in Katwijk aan Zee, waar Janny en André – op het strand – terugblikken op een geslaagde tocht.

Aflevering 2 – donderdag 11 augustus om 21.35 uur bij MAX op NPO 1
Janny en André dompelen zich tijdens deze vaartocht onder in Zeeland. Middelburg is het vertrekpunt, met haar statige middeleeuwse stadhuis en de hoge abdijtoren. Na een kleine chocoladeproeverij in een authentiek chocoladewinkeltje, vertrekken Janny en André per boot naar het traditionele Arnemuiden, bekend van de klok en klederdracht. Onderweg krijgt het duo bezoek van De koningin van de babbelaars; Margot. Zij kan werkelijk alles over het snoepje vertellen. In de haven van Veere wordt de dag afgesloten met een koud Zeeuws biertje én een schaaltje bruin fruit. De volgende ochtend koersen Janny en André over het heldere Veerse Meer, op zoek naar de big five van Zeeland: flamingo’s, damherten, zeearenden, zeehonden en bruinvissen. Uiteraard kunnen Janny en André Zeeland niet verlaten zonder oesters te proeven. In Yerseke laat de achtvoudig kampioen oestersteken zien hoe je ze opent en eet. Het Zeeuwse avontuur eindigt met een heerlijk wit wijntje in de haven van Yerseke. 

Aflevering 3 – donderdag 18 augustus om 21.35 uur bij MAX op NPO 1
Een unieke aflevering van Denkend aan Holland, want niet Janny maar André heeft de route uitgestippeld. We zijn immers in ‘zijn’ Amsterdam. Startpunt van de tocht is de Amstel, de rivier waar de stad haar naam aan dankt. Via de Amstel vaart de Pollux langs Theater Carré, vlak langs het bronzen standbeeld van André. Op het Waterlooplein maken Janny en André een stop om even te scharrelen tussen snuisterijen, op zoek naar een theepot. Terug aan boord wordt koers gezet richting Durgerdam. Daar wordt de avontuurlijke dag in de haven afgesloten met een Amsterdamse borrelplank, een biertje en een goed gesprek. De volgende ochtend vaart André richting het schiereiland Marken, waar een mannenkoor ze vanaf de kade toezingt. In Volendam wordt het duo al vroeg bij de palingrokerij verwacht, waar ze de lekkerste paling ter wereld gerookt zien worden en uiteraard ook kunnen proeven. André bekent dat hij een grote wens heeft: met Janny in Volendammer kostuum op de foto. Terug in de haven ontmoeten ze Kees Tol en wordt de dag afgesloten, genietend van het uitzicht en onder het genot van een pannetje gestoofde paling

Aflevering 4 – donderdag 25 augustus om 21.35 uur bij MAX op NPO 1
Beter kan het seizoen niet worden afgesloten; in alle rust en omgeven door natuur in het nuchtere Groningen. De tocht van Janny en André begint in het nostalgische dorpje Garnwerd. Op weg naar de boot klinkt gezang uit een kerkje, het blijkt het Gronings volkslied te zijn. Na een kort bezoek stappen Janny en André – voorzien van een heerlijk ontbijtje – aan boord van de Finally en varen ze over een van de mooiste vaarwegen van Groningen: het Reitdiep. In de haven van vissersdorp Zoutkamp staat De Garnalenkoningin Janny en André op te wachten. Zij brengt ze naar garnalenvisser Dirk voor een minicursus garnalenpellen. Na afloop heeft Janny een leuke verrassing voor André: ze heeft solexen gehuurd en daarmee tuffen ze naar Houwerzijl om het pittoreske theemuseum te bezoeken. Daar wordt de dag afgesloten met een kop thee in de prachtige theetuin. De volgende ochtend zijn Janny en André al vroeg onderweg, want het prachtige Lauwersmeer staat op het programma. Boswachter Jaap loodst ze een stukje door het gebied. De vaartocht eindigt bij de wadden met een spannende oefening van de KNRM. Het seizoen wordt afgesloten in de haven van Lauwersoog, waar Janny en André nog even terugblikken.