Hilversum,
03
januari
2023
|
12:53
Europe/Amsterdam

Afleveringen van Van onschatbare waarde

Mensen uit heel Nederland krijgen de unieke kans om hun waardevolle pronkstuk te verkopen aan Arnold Wegh, Bert Degenaar, Bianca Frölich of Bas Jonker in het MAX-programma Van onschatbare waarde. De experts ontvangen verkopers in hun eigen kamer, de verkoper accepteert het bod óf kiest ervoor om door te gaan naar de volgende kamer. Slim onderhandelen is een vereiste; eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. De verkopers worden bijgestaan door presentatrice Dionne Stax. 

Aflevering 1 - maandag 13 februari om 20.30 uur op NPO 1
In het nieuwe seizoen van Van onschatbare waarde zijn we op Paleis Soestdijk. Hier verheugen de experts zich op de komst van verkopers met bijzondere objecten. De eerste verkoper is Jan. De zoon van een Haagse antiquair brengt een klein smeedijzeren geldkistje mee. Het beschilderde kistje is in de jaren 50 in de collectie van zijn vader beland. Jan zet in op 5500 euro, maar is dat realistisch?

Ook Caroline komt langs. Zij verkoopt een uniek bronzen beeld van een paard. Het beeld is in 1978 gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay en werd gebaseerd op een familiepaard. Het is uniek, aangezien de stijl van het beeld atypisch is voor Mackaay. Kubisme en impressionisme zijn kunststromingen die normaal gesproken op hem van toepassing zijn. In welke stal komt het paard van Caroline terecht?

Aflevering 2 - maandag 20 februari om 20.30 uur op NPO 1
Hortence heeft een uilenklokje uit de jaren 30 meegebracht. Ze wil dat dit bijzondere object op een leuke plek terechtkomt en een mooi, nieuw leven tegemoet gaat. De klok valt in de smaak bij de experts, maar hoever willen ze gaan? De standvastige Hortence hoopt in ieder geval op een drankje bij Arnold, maar of hij interesse heeft…

Margot komt met een bijzonder erfstuk naar Paleis Soestdijk: een aquarel met een Bijbelse voorstelling van beeldend kunstenaar Jan Toorop. In tegenstelling tot zijn meestal sombere stijl, is dit schilderij van Toorop opmerkelijk vrolijk en licht, aldus de razend enthousiast kenners . Gaat Margot zelf ook vrolijk naar huis?

Aflevering 3 - maandag 27 februari om 20.30 uur op NPO 1
Marjan heeft een schilderij van kunstenaar Kees Maks meegenomen. Het schilderij is een nachtgezicht van de nieuwe dijk in Amsterdam. Het werk uit 1912 is, net als vele andere werken van Maks, te herkennen aan de extreme contrasten in kleuren. Marjan kreeg het stuk van een oude vriendin van de weduwe van de schilder. De experts zijn enthousiast over het stukje Nederlands trots, maar voor welk bedrag gaat het schilderij de deur uit? 

Verder komt Dini op bezoek. Zij wil haar zilveren dienblad verkopen, een object dat ze ooit met haar man op een kunst- en antiekbeurs in Delft kocht. Het pronkstuk werd in 1790 in Utrecht gemaakt door Johannes van Schaasberg, vóór de industriële revolutie. Lukt het Dini om het zilverwerk voor een mooi bedrag te verkopen?

Aflevering 4 - maandag 6 maart om 20.30 uur op NPO 1
Marco is hobbyduiker en vond ooit een VOC-kanon in de Atlantische oceaan. Het is het object - geborgen uit een wrak van 275 jaar oud - dat hij meeneemt voor de experts. De Akerendam, het VOC schip waarvan het kanon afkomstig is, zonk aan de Noorse kust. Wordt het kanon naar een nieuwe bestemming verscheept? 

Oud zangeres en radiomaker Marie-Cecile Moerdijk biedt in deze aflevering van Van onschatbare waarde een oude reisnecessaire aan. De reiskoffer bevat de originele inhoud, waaronder een ivoren schoenlepel, flacons en een antieke krultang. Vermoedelijk komt dit object van haar betovergrootvader: Pieter Moerdijk, die de geheimschrijver van Koning Willem I was. Het antieke stuk is uitgevoerd met zilver en de inhoud is gegraveerd.

Aflevering 5 - maandag 13 maart om 20.30 uur op NPO 1
Nico is gepensioneerd zilversmid. Na zijn pensioen begon hij aan een zilveren miniatuurversie van het Franse kasteel Chambord. Negen jaar en 6500 manuren verder is het kunstwerk eindelijk af. De zilversmid biedt zijn extreem gedetailleerde werk aan. Vindt het een nieuwe woonplaats?

Verder komt Halter langs op Paleis Soestdijk. De Italiaan heeft twee familiestukken meegenomen voor de experts; een weegschaal uit Turijn en een snijmachine uit Alessandria. Beide stukken, gemaakt rond 1930, hebben jarenlang in de bakkerij van Halters opa gestaan. De objecten zijn zeldzaam, aangezien de fabriek al lange tijd gesloten is. Wie biedt? 

Aflevering 6 - maandag 20 maart om 20.30 uur op NPO 1
De eerste verkoper in deze aflevering van Van onschatbare waarde is Joop. Hij heeft een stoel in de aanbieding; het kunstwerk is een kratstoel gemaakt door Gerrit Rietveld. De beroemdste architect en ontwerper van Nederland staat bekend om zijn eenvoud en abstractie. De stoel van Joop is een experimenteel model uit de jaren 30. Hebben de experts interesse in het meubel? 

Riza is de laatste verkoper die een object aan de experts aanbiedt. Riza heeft een jukebox van het merk Wurlitzer meegenomen. Dit merk is de koning van de jukeboxen en maakt al sinds 1930 deze apparaten. De aangeboden jukebox is gemaakt tussen 1947 en 1949 en trekt met opvallende neonlichten de aandacht. Het object is niet per se uniek, maar wel erg gewild. Lukt het Riza om er een mooi bedrag voor te krijgen?

Aflevering 7 - vanaf maandag 20 maart op NPO Start
De eerste verkoper in deze aflevering is Frank. Hij brengt twee krijttekeningen mee voor de experts. De tekeningen zijn van de bekende Herman Heijnenbrock. Ooit mocht de vader van Frank deze kunstwerken mee naar huis nemen, nadat zijn baas had gezegd: gooi die oude rommel weg. Frank wil het nu verkopen en met de opbrengst zijn zus bedanken voor de goede zorg die ze aan hun moeder geeft. 

Ook Tiny komt met een bijzonder voorwerp naar Paleis Soestdijk: een carrouselpaard van een stoomcarrousel. Het paard draagt de naam Dolores. Het paard heeft 22 jaar in huis gestaan. Inmiddels is Tiny kleiner gaan wonen, waardoor het een paard in de gang is geworden. En dus zoekt Tiny een nieuw huis voor haar. Hebben de experts interesse? 

Van onschatbare waarde 
Vanaf maandag 13 februari 
Om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

Facebook.com/Vanonschatbarewaarde | Twitter.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | #vanonschatbarewaarde